Feb 4, 2023, 20:26

După fostul și actualul șef al SRI, și Klaus Iohannis ajunge în Statele Unite, alături de soție

klaus-iohannis_71678500

După zece ani, este prima oară când România este reprezentată la nivel de șef de stat la summitul ONU. Marți Organizația Națiunilor Unite împlinește 70 de ani de la înființare, iar România 60 de ani de la aderare.

În urmă cu 6 zile, George Maior i-a prezentat lui Barack Obama scrisoarea de acreditare ca ambasador al României în Statele Unite și s-a pozat alături de familie cu liderul de la Casa Albă. Ieri, șeful SRI, Eduard Hellvig a ajuns în SUA, unde a avut întâlniri la cel mai înalt nivel cu șeful CIA, John Brennan, conducerea FBI, dar și alți lideri ai serviciilor secrete americane. Pentru ca astăzi Klaus Iohannis să ajungă la Washington, unde deja s-a întâlnit cu o serie de potențiali investitori, potrivit unui comunicat oficial. Șeful statul de află într-o vizită de o săptămână în Statele Unite.

Vineri, președintele Iohannis va participa la deschiderea Summitului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015 și la un dejun cu conducerile unor companii multinaționale americane prezente sau care doresc să investească în România.

Marți, șeful statului va susține intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale, iar apoi va participa la Summitul liderilor pentru contracararea ISIS și a extremismului, reuniune inițiată și găzduită de președintele SUA. Președintele Iohannis va mai avea la summitul ONU și cu alți șefi de stat, dar și vicepreședintele SUA, Joe Biden, potrivit Agerpres.

„ONU sărbătorește în acest an 70 de ani de la înființare, iar România marchează 60 de ani de când a devenit membră ONU. Sunt bucuros că pot să reprezint România cu această ocazie. În acest an, la Adunarea Generală participă un număr record de șefi de stat”, a spus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis fac parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprișor, Laurențiu Ștefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță. De asemenea, șeful statului este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares