Dec 6, 2022, 18:57

După întâlnirile cu ruşii, Patriarhul Daniel mută Constituţia la BOR şi interzice accesul presei

sursa foto basilica.ro

UPDATE În urma controversei produse de evenimentul organizat la Patriarhie, BOR a comunicat ca presa are voie sa filmeze si sa fotografieze câteva minute la începutul ceremoniei

In premieră absolută, ziua Constituţiei se aniversează mâine la Palatul Patriarhiei, într-o ceremonie fastuoasă şi la care are acces din partea presei doar TRINITAS TV, deşi participă la eveniment inclusiv premierul Cioloş.

Preşedintele Iohannis a respins invitaţia, nedorind să gireze un eveniment care doreşte să lege Biserica de Constituţia statului român. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat astăzi că Preşedintele va participa la aniversarea Constituţiei în 8 decembrie, „atunci când se sărbătoreşte ziua Constituţiei”, precizând că şeful Statului va susţine şi un discuirs cu această ocazie. 

Printr-un protocol semnat între Curtea Constituţională, Camera Deputaţilor şi Senat, s-a convenit ca aceste instituţii să colaboreze cu BOR pentru organizarea unei adunări solemne la Palatul Patriarhiei pentru a aniversa 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi 25 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1991, sub pretextul ca la Patriarhie a fost primul Parlament de după Revoluţie. .

în fiecare an aniversarea Zilei Constituţiei avea loc la Palatul Parlamentului, în prezenţa Preşedintelui şi a presei, fiind o manifestare deschisă. Anul acesta Patriarhul Daniel a dorit să fie el maestru de ceremonii peste evenimentul politic şi a dispus ca acesta să fie secret, presa neavând voie să participe. Doar Trinitas, televiziunea Bisericii, are drept de difuzare pe maneifestările la care participă şi Dacian Cioloş, care va susţine şi un discurs.

Rusia mulţumeşte BOR pentru campania Coaliţiei pentru Familie

Mutarea Constituţiei la BOR vine după ce Patriarhul Daniel s-a remarcat prin întâlnirile pe care Biserica le-a avut săptămâna asta cu reprezentanţii Rusiei. Ieri, Daniel l-a primit pe Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România.

Ambasadorul Rusiei a mulţumit BOR pentru implicarea în campania Coaliţiei pentru Familie împotriva homosexualilor. „ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a apreciat autoritatea morală a Bisericii în promovarea valorilor religioase şi în apărarea familiei tradiţionale. În continuare, Excelenţa Sa a menţionat necesitatea manifestării solidarității cu acele comunităţi creştine din diferite zone ale lumii care sunt în pericol şi, în special, cu creştinii din Siria”, se arată în comunicatul difuzat de BOR. 

Patriarhul României „a menţionat relaţiile frăţeşti dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, mai ales în lumea de astăzi, aflată într-un profund proces de secularizare, care afectează în primul rând generațiile tinere”, mai spune comunicatul Bisericii.

Interesant este că, potrivit Ambasadei Rusiei la Bucureşti, marţi a avut loc o întâlnire la Moscova ntre delegaţii lui Daniel şi Patriarhul Kiril al Rusiei, unde s-a discutat despre înfrăţirea între mânăstirile româneşti şi cele ruseşti: „Legăturile puternice între mănăstirile ruseşti şi româneşti sunt o variantă bună pentru sprijinul relaţiilor dintre state, a spus Patriarhul Moscovei şi întregii Rusii Chiril, marţi, în cadrul unei reuniuni cu delegaţia Bisericii Ortodoxe Române”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares