Apr 2, 2023, 09:15

Economia Europei primește o mare gură de oxigen. Banca Centrală a redus dobânda la zero, băncile protestează

500_Euro_Banknoten

Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda de politică monetară de la 0,05% la 0%, cel mai redus nivel din istorie. Măsura urmează să se aplice începând cu 16 martie. Euro a scăzut dramatic, iar băncile și-au exprimat încă o dată nemulțumirea. Entitățile bancare au avertizat deja BCE să nu meargă mai departe cu politica dobânzilor negative pentru că profitabilitatea lor va avea de suferit. În paralel însă, BCE va demara un nou program de credite ieftine pentru bănci (LTRO), pentru a le stimula să acorde credite, relansând economia și prețurile.

Moneda europeană a scăzut de la 1,1 dolari la 1,08 dolari.

Aprecierea dolarului american a fost dată de faptul că euro pierde teren în faţa monedei americane pe fondul măsurilor de relaxare monetară anunţate de BCE. Referinţa anunţată de Banca Naţională a României pentru un dolar a fost de 4,06 lei.

Pe interbancar, euro pierde teren şi în faţa monedei româneşti. La o jumătate de oră după decizia BCE, euro a intrat pe interbancar sub pragul de 4,46 de lei, cât a anunţat BNR astăzi, potrivit ZF.ro.

Șeful Băncii Europene, Mario Draghi, este sub o mare presiune, reproșându-i-se că instituția pe care o conduce, cu sediul la Frankfurt, nu se implică suficient în revigorarea economiei Europene.

Conform noilor prognoze de inflație prezentate joi de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%.

De asemenea, BCE a revizuit în scădere și prognoza privind creșterea economică înregistrată de zona euro până la 1,4% în 2016, 1,7% pentru anul viitor și 1,8% în 2018, față de estimările anterioare care mizau pe o creștere de 1,7% în 2016 și 1,9% pentru 2017.

0 Comentarii

Shares