Iun 8, 2023, 02:35

Edward Snowden și-a făcut cont de Twitter, sute de mii de oameni îl urmăresc, dar el urmărește doar NSA

snowden

Fugarul Edward Snowden, fost agent al Agenției Naționale americane de Securitate, și-a făcut cont pe Twitter și numai în câteva ore 500.000 de oameni au decis să îl urmărească. El însă urmărește doar vechiul său loc de muncă, NSA, ale cărei programe complexe de supraveghere au devenit cunoscute în toată lumea după dezvăluirile fostului agent.

În prima postare pe rețeaua de microblogging fugarul american a pus prima întrebare: „Mă auziţi acum?”. În descriere, Edward Snowden menţionează că a lucrat pentru guvernul american, însă acum lucrează „pentru public”.

Într-un alt mesaj, tânărul, care se află în prezent la Moscova, scrie: „Erou, trădător – sunt un cetăţean care are ceva de spus”. În 2013, el a părăsit teritoriul SUA după ce a furnizat presei documente despre amplul program de spionaj al administraţiilor de la Washington.

Snowden a lucrat în serviciul de pază și sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA și NSA. Până în mai 2013 a lucrat ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton. Prin funcția de colaborator tehnic deținută avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, între care se remarcă cele obținute prin programul agenției NSA, PRISM, de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet. Încă din 2007 începe să considere că munca de spionaj pe care o desfășoară nu este în acord cu valorile personale, însă decide să nu treacă la dezvăluiri publice întrucât își pune speranțe într-o modificare de politică în materie de spionaj o dată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Barak Obama.

El a furnizat date secrete lui Glenn Grennwald, jurnalist la publicația britanică The Guardian. Pe 9 iunie 2013 în Hong Kong, Snowden face cunoscut în mod oficial că el este cel care a furnizat gazetei engleze informațiile secrete.

0 Comentarii

Shares