Mar 30, 2023, 04:17

Efectele migrației. Un partid cu rădăcini neo-naziste, cel mai popular din Suedia

swedes-2_3413708b

Partidul de extremă dreapta, Suedezii Democrați, cunoscut pentru discursul anti-emigrație, este pe primul loc în sondajele din Suedia. Formațiunea cu rădăcini neo-naziste a făcut un salt surprinzător în ultimul an, situându-se cu 25,2% pe primul loc în sondaje, înainte principalelor partide, Moderații și Social-Democrații, care sunt la o distanță de 4, respectiv 2 procente.

„Este o veste extraordinară pentru noi. Este prea multă emigrație și prea mulți cersători din Europa de est. Oamenii începă să înțeleagă că acestea sunt probleme serioase pentru Suedia”, a declarat Tommy Nilsson, un lider al partidului.

Partidul populist a crescut continuu în sondaje de la alegerile de anul trecut, când a câștigat 13% dintre voturile suedezilor, cel mai mare rezultat din istorie, pe o campanie bazată în special pe limitarea aprobărilor cererilor de azil. Suedezii Democrați a devenit în acel moment al treilea partid din țară. Suedia, o țară cu 9.500.000 de locuitori, a primit 85.000 de cereri de azil în 2014 și se așteaptă cel puțin la aceeași avalanșă de emigranți și în acest an.

Indignarea în rândul populației a crescut și mai mult în ultima săptămână după ce doi oameni au murit înjunghiaţi într-un magazin Ikea din oraşul suedez Västerås, situat la aproximativ 115 kilometri de capitala Stockholm. Un emigrant din Eritreea, dezamăgit că i-a fost respinsă cererea de azil, a vrut să se răzbune cu orice preț. Victime i-au căzut o mamă și fiul ei, care făceau cumpărăturile în zona dedicată articolelor de menaj. Suedia găzduiește o comunitate de circa 18.000 de emigranți eritreeni care au fugit din cauza regimului autoritar din țara lor. Această comunitatea ar urma să crească în anii ce urmează, deoarece, după sirieni, eritreenii sunt cei mai numeroși solicitanți de azil din Suedia: 11.500 au depus cereri în 2014 și peste 4.200 în primele șapte luni ale lui 2015, potrivit Agerpres.

Partidele anti-emigrație sunt în ascensiune în întreaga Scandinavie. Partidul Poporului din Danemarca și formțiunea Finns din Finlanda au devenit a doua cea mai importantă forță politică în fiecare țară. Nu mai puțin de 107.500 de emigranți au trecut frontierele Uniunii Europene în această lună. În lipsa unei direcții coerente a politicienilor europeni, sau a unor măsuri concrete care să ajute la stoparea invaziei, partidele de dreapta sunt pe val și profită de panica populației.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares