Perioada post-Brexit pare că îi dă fiori lui Mircea Geoană. Fostul ministru de Externe consideră că România, care va deveni a șasea țară ca mărime din UE după ieșirea Marii Britanii, își poate redefini rolul în Europa dacă va ști “să își joace bine cărțile”, așa cum scrie într-un editorial pentru Adevarul. Surprinzător, Geoană vorbește despre nevoia unui consens național, de o largă majoritate, chiar formată din PNL-PSD, cu lideri de partide și viitor guvern fără probleme în justiție, dar și convinși de calea euro-atlantică a României.
„România are astăzi atuul unui relativ consens în societate cu privire la opţiunea privind democraţia liberală, statul de drept şi economia de piaţă. Acest consens este astăzi şi la noi sub asalt. Elitele româneşti au fost întotdeauna permeabile şi mimetice faţă de marile curente de gândire din străinătate. Ele sunt încă majoritar în favoarea proiectului de occidentalizare şi modernizare accelerată a României. Contrarevoluţia politică în faţa globalizării şi a efectelor acesteia este de abia la început. Iar alte mari puteri nu vor ezita să profite de slăbiciunea de care modelul occidental de organizare a economiei şi societăţii dă astăzi dovadă, pentru a-şi promova interesele. Ca ţară de flanc şi de frontieră a UE şi NATO, presiunea asupra noastră va continua să se amplifice”, spune Mircea Geoană în Adevărul.
Președintele PSRO vorbește și de iminența unui atac politic din partea celorlalți actori europeni în noua reconfigurare a jocului de influență în cadrul UE, într-o viitoare negociere în care România ar putea fi slăbită dacă ar fi reprezentată la vârf de lideri politici cu probleme penale.
“În condiţiile în care criteriile „obiective” legate de MCV, Schengen, îndeplinite cu prisosinţă de România, au condus la refuzul obstinat de a permite României să evadeze de la periferia politică a Uniunii, cum putem crede că o eventuală aderare la Zona Euro ar fi acceptabilă pentru decidenţi, în condiţiile experienţei cu Grecia şi a evoluţiilor obligatorii ale transformării zonei Euro către o uniune bancară şi o politică discală integrată? Criteriul politic va prima, iar ciclurile electorale nesfârşite vor face ca România şi masiva noastră comunitate din Europa, inclusiv problema nerezolvată a integrării sociale a rromilor, să devină un cal predilect de bătaie. Problemele reputaţionale, reale sau imaginare, ale României vor conta la fel de mult în deciziile UE şi ale statelor membre ca şi nivelul înalt de corupţie, administraţia precară sau vulnerabilităţile modelului nostru economic şi social”, spune Geoană.
Observând declarațiile lui Geoană din ultima perioadă, strategia ar parea că e menținerea steagului PSRO, în anticiparea schimbărilor la vârf din PSD si PNL și a deschiderii opțiunilor pentru viitor. Președintele PSRO insistă în mesajul său pe o majoritatea parlamentară clară, indiferent de compoziția sa, care să susțină viitorul guvern. Fie sugerează nevoia unui guvern de largă coaliție.
0 Comentarii