Mai 19, 2022, 11:50

Efectul Bușoi: Mircea Diaconu și Piedone, candidații bombă pregătiți în culise pentru București

candidatii surpriza

Faptul că PNL urma să schimbe candidatul la Primăria Capitalei era cunoscut în culisele politicii de mai multă vreme. Chiar și Cristian Bușoi știa de două săptămâni că trebuie să renunțe, pentru că, în ciuda susținerii prezidențiale pe care a avut-o, sondajele au arătat că nu are susținerea publicului.

Însă, faptul că PNL și-a resetat strategia de campanie pentru Capitală, determină reacții în lanț la toți actorii politici. Chiar și PNL va continua modificările de candidați, urmând să facă anunțurile pentru sectoare săptămâna viitoare. Se pare că Bușoi va primi, ca premiu de consolare, candidatura la Primăria Sectorului 1, unde deja se poartă lupte fratricide între Diana Tușa și Alexandru Nazare, pentru aceeași candidatură, cel de-al doilea fiind acuzat de prima că îi rupe acesteia afișele din sector și că îi boicotează campania internă.

Pe partea stângă, se ridică întrebarea legată de păstrarea Gabrielei Firea drept candidat al trioului PSD-UNPR-ALDE.

Prima dificultate pentru Liviu Dragnea în această combinație este să păstreze toate cele trei partide la aceeași masă. După ce ALDE și UNPR s-au angajat în urmă cu două săptămâni să susțină candidatul PSD la Primăria Capitalei, social-democrații se văd confruntați acum cu opoziția vehementă a lui Călin Popescu Tăriceanu față de prezența UNPR în alianța electorală. Tăriceanu nu vrea să accepte nici măcar prezența lui Gabriel Oprea la negocieri și ridică pretenții în fața PSD, respectiv ca acesta să nu aibă candidați la Sectorul 1, la Sectorul 2 și la Sectorul 4. Tăriceanu vrea aceste Sectoare pentru ALDE. La 1 pentru Laura Chiriac, fosta prezentatoare tv, la Sectorul 2 pentru sindicalistul Dragoș Frumosu și la Sectorul 4, surpriză, pentru Piedone. Celebrul fost primar se întoarce din negura penală a tragediei Colectiv și vrea să candideze din nou, fiind cotat în sondaje cu prima șansă pentru primăria pe care a condus-o până acum trei luni. Potrivit informațiilor BreakingNews24, Piedone a fost luat în calcul și ca variantă pentru Primăria Capitalei, ca independent susținut de trioul PSD-UNPR-ALDE, dar în acest moment se analizează candidatura sa la Sectorul 4, tot ca independent, dar susținut de partidul lui Tăriceanu.

Pentru Primăria Capitalei se poartă însă negocieri secrete cu un candidat „bombă” al stângii. Un candidat anti-sistem care la un moment dat, nu foarte îndepărtat, a coagulat în jurul său valuri de simpatie și susținere, și care a fost ajutat chiar și de PSD să ajungă, deși oficial independent, europarlamentar. Este vorba despre Mircea Diaconu. Mircea Diaconu contra Ludovic Orban ar putea fi bătălia PSD-PNL pentru alegerile locale, știut fiind că alegerile de la București au o valoare de simbol pentru bătălia de la parlamentare.

Orban ar putea să fie dezavantajat, calculează social-democrații, de faptul că pe dreapta, voturile sunt fragmentate din cauza conflictelor generate de orgolii mai mult sau mai puțin personale. Respectiv, în loc să suțină un singur candidat, partidele de dreapta se canibalizează. Monica Macovei nu îl susține pe Nicușor Dan, ci are un candidat propriu, în persoana lui Ciprian Ciucu, în ideea de a ridica lista de consilieri a M10, iar Nicușor Dan, candidatul anti-partid nu este susținut de PNL, deși are deja în jur de 20% în sondaje, ci, potrivit unor surse, ar putea fi susținut de partidul lui Traian Băsescu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares