Iun 6, 2023, 06:06

Efectul domino al închiderii granițelor. Mii de imigranți rămân blocați în Grecia

imigranti refugiati migrants

Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, spune deciziile de închidere a frontierelor pentru refugiați și imigranți pe ruta balcanică riscă să creeze haos în Europa. 800 de refugiați afgani așteptau numai marți la granița elenă Idomeni, după ce vecinii macedoneni au decis să închidă frontierele pentru noi. Cei care au îndrăznit să sară gardul au fost arestați. Mii de oameni ar putea rămâne blocați în următoarele zile în acest loc.

Această decizie, însoțită de un control sporit asupra exilaților cărora încă li se permite să treacă — sirieni și irakieni — riscă să ducă la blocarea în Grecia mii de persoane venite din Turcia.

„Aceasta va spori povara de pe umerii Greciei, care își asumă deja o responsabilitate mare și creează dezordine în țările care primesc imigranți și refugiați în contextul în care nu există încă alternative la gestionarea afluxului de imigranți”, a spus Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați.

În ultimele zile, Grecia a acuzat și Austria că subminează eforturile UE de a adopta o poziție comună cu privire la criza migranților și a criticat anumite țări membre ale UE că au recurs la acțiuni ‘unilaterale’ în gestionarea acestei crize.

„Cu această acțiune unilaterală și deloc amicală, se încearcă, în absența Greciei, să se adopte decizii ce vizează direct frontierele Greciei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe grec.

Peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns de la începutul anului în Grecia și Italia. Astfel, din totalul de 104.832 de imigranți și refugiați, 97.325 au ajuns pe insulele grecești, iar 7.507 au ajuns în Italia.

0 Comentarii

Shares