Noi 29, 2022, 17:32

Efectul Olguța Vasilescu în PSD: se pune presiune pe Dragnea și pe Zgonea să facă „marțea neagră”

dragnea si zgonea

Discuţiile în şedinţa BPN al PSD de joi au durat foarte mult şi liderii partidului nu şi-au ascuns şocul provocat de reţinerea colegei lor de la Craiova, pe care o văd, dincolo de aspectul uman, ca pe o lovitură cruntă la adresa campaniei partidului pentru alegerile locale. Mai exact, întrebarea pe care şi-o pun pesediștii este „cine urmează” și dacă vor mai pierde și alți candidați la alegerile locale, în condițiile în care, spun ei, pare că procurorii favorizeză anumite partide sau anumiți candidați. 

Ședința șefilor PSD a fost foarte apăsătoare, au declarat pentru BreakingNews24 surse participante. Mai ales că deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat miercuri de ICCJ pentru corupție la un an de închisoare cu suspendare și care a dat publicității un comunicat în care îl acuza pe Valeriu Zgonea că este „informatorul DNA” și că s-a opus modificării codurilor penale astfel încât demnitarii să nu mai poată fi târâți în cătușe pe la DNA, trimisese mesajul său la toți parlamentarii și și-a găsit adepți în rândurile celor care au mers la ședința de la Kiseleff. Dacă ar fi existat aceele modificări la Codurile penale, au spus ei, PSD nu ar mai avut aceste probleme, aceștia referindu-se la cele 20 de propuneri de modificare a legilor penale cunoscute sub numele de „marțea neagră”.

Dragnea este și el ținta unor atacuri și reproșuri, nerostite însă direct în cadrul ședinței, din cauza faptului că s-a declarat un susținător al luptei anticorupție și că a refuzat să atace instituțiile statului de drept.

Zgonea a protestat în cadrul ședinței, cerând „să se înceteze cu aceste prostii”, iar Liviu Dragnea a declarat după ședință că „are o părere foarte proastă” despre acuzațiile lui Cătălin Rădulescu. „Dacă avea ceva de spus, trebuia să o spună în cadrul ședinței de BPN, nu să pună un comunicat pe Facebook”, a spus Dragnea.

Acesta este foarte afectat de ceea ce s-a întâmplat cu Lia Olguța Vasilescu, spun colegii săi, nefiind ușor să găsească un alt candidat pentru partid la Craiova, mai ales în condițiile în care Valeriu Zgonea s-a și grăbit să anunțe că el nu dorește să candideze. „Sunt personalități care pot candida, domnul Prioteasa, domnul Manda”, a arătat Zgonea către colegi, precizând că el nu este interesat de funcția de primar.

Dragnea a declarat că se așteaptă o decizie a instanței în cazul cererii DNA de arestare preventivă a Olguței Vasilescu, urmând ca săptămâna viitoare să se ia în discuție o variantă privind candidatul social-democrat la Primăria municipiului Craiova.

„Am discutat foarte mult, vă spun cu sinceritate, cazul Olguței Vasilescu și atât eu, cât și colegii mei am fost foarte afectați de imaginea colegei noastre în cătușe. Au fost imagini, pentru mine și pentru noi, cu puternic impact emoțional. Nu știm exact ce e în dosar, n-am văzut decât, ca și dumneavoastră, ce a apărut public. În ceea ce privește întrebarea legată de ce vom face la Craiova, nu am fost de acord să purtăm o discuție astăzi. Așteptăm cu foarte multă atenție decizia instanței de astăzi. Sigur, uman suntem alături de Olguța, este colega noastră, ea a fost susținută, pentru Primăria Craiovei. A fost un primar foarte bun, a făcut foarte multe în municipiu. Așteptăm decizia de astăzi și în funcție de asta vom avea o întâlnire cu colegii din organizația de la Dolj săptămâna viitoare”, a afirmat Dragnea, într-o conferință de presă, la finalul Biroului Permanent Național al PSD.

Dragnea a spus că nu era momentul să discute înlocuirea Olguţei Vasilescu din calitatea de candidat la primăria Craiovei, deoarece este un moment delicat. „Nu e uman să discutăm despre altă candidatură azi, că nu se depun listele mâine”, a spus preşedintele PSD.

O altă discuție s-a referit la acuzațiile aduse Liei Olguța Vasilescu, și anume că a căutat obținerea de câștiguri de imagine. Pesediștii au spus că în acest caz nu se mai poate face campanie electorală și primarii nu mai pot să facă nimic. Dragnea a declarat după ședința BPN că poate ar trebui făcută o dezbatere publică despre ce poate și ce nu poate să facă un politician în campania electorală, deoarece acuzațiile cunoscute până acum la adresa Liei Olguța Vasilescu se referă la câștiguri de imagine, în condițiile în care scopul oricărei campanii electorla este exact obținerea de câștiguri de imagine. 

Ulterior, la PSD Brăila, Dragnea a spus că În context, Dragnea a spus că va propune realizarea unui ghid cu trebuie și ce nu trebuie să facă un candidat în condițiile în care ‘legislația nu este foarte clară’, pentru că oamenii sunt foarte preocupați de acest subiect.

‘Trebuie să recunosc, până la urmă, asta e viața, îmi asum niște riscuri când fac declarații publice. Sigur că există îngrijorare. (…) O să generăm discuții serioase, deschise, transparente cu colegii de partid și din alte partide, pentru că nu e problemă de unul sau altul. Categoric este o lovitură pentru PSD, dar așa cum am mai spus-o mergem înainte. Până la urmă, ce nu te omoară, te întărește. Sigur, avem regrete foarte mari, supărări foarte mari, dar în viață se întâmplă astfel de lucruri’, a completat Dragnea.

‘De asta am anunțat astăzi că vreau să realizăm o listă de lucruri care să nu se facă, care să fie siguri că nu le face un candidat, ca să nu poată fi interpretate, pentru că, din păcate, sunt din ce în ce mai mulți care spun că legislația nu este foarte clară. Încercăm să facem un fel de ghid, pentru că, sincer, oamenii sunt foarte preocupați. Este și legislația nouă în ceea ce privește finanțarea partidelor. Rigoarea este foarte mare, e bună legea’, a spus Dragnea.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares