Aug 12, 2022, 14:53

Iranul eliberează un celebru reporter Washington Post în ziua ridicării sancţiunilor

1obama-rouhani

Iranul eliberează patru deţinuţi americani, de origine americană, printre care s-ar afla şi Jason Rezaian de la Washington Post, ca un gest de bună credinţă chiar în ziua în care se vor ridica sancţiunile economice.

Rezaian a fost acuzat de spionaj şi „colaborare cu guverne ostile” şi a fost arestat în iulie 2014 la domiciliul său din Teheran. El era corespondent al cotidianului american de peste doi ani. A fost condamnat de tribunalul revoluţionar, o instanţă specială care judecă dosarele politice sau care aduc atingere siguranţei naţionale.

În afară de Rezian, The Associated Press scrie că printre americanii deţinuţi în Iran se mai află fostul puşcaş marin Amir Hekmati din Flint, pastorul Saeed Abedini din Boise şi Siamak Namazi, un om de afaceri şi fiul unui politician din perioada şahului.

Potrivit agenţiei iraniene Fars, numele celor eliberaţi sunt Rezaian, Hekmati şi Abedini. Ea nu a oferit numele celui de-al patrulea deţinut. AP menţionează că un fost agent FBI Robert Levinson, a fost dat dispărut în Iran în 2007, în timp ce lucra pentru CIA într-o misiune neautorizată în domeniul informaţiilor.

Sancţiunile împotriva Iranului vor fi ridicate astăzi”, a declarat sâmbătă dimineaţa ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, la sosirea sa la Viena.

„Astăzi este o zi bună pentru poporul iranian şi sancţiunile vor fi ridicate. Aceasta este o zi bună pentru regiune, care se debarasează de umbra unei confruntări inutile (…) Este, de asemenea, o zi bună pentru întreaga lume, pentru că aceasta demonstrează că mari probleme pot fi rezolvate pe calea diplomaţiei şi nu prin presiuni şi ameninţări”, a spus Zarif.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares