Dec 1, 2021, 11:09

Erdogan a cerut probe că sponsorizează ISIS. Rusia a livrat. Președintele turc spunea că va demisiona

n_84002_1

Liderii turci, în frunte cu președintele Erdogan și familia sa, sunt implicați în comerțul de petrol cu jihadiștii de la ISIS, spune Ministerul rus al Apărării, care asigură că Turcia este destinația finală a resursei sustrase de Statul Islamic din Siria și Irak.

Ministerul rus al Apărării a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat o parte dintre dovezile pe care susține că le are în acest sens, după ce președintele turc a somat Moscova să prezinte probe care să susțină acuzațiile făcute pentru prima dată de Vladimir Putin. Șeful de la Kremlin susținea că motivul real al doborârii avionului rus la granița cu Siria ar fi fost că piloții documentau o rută folosită de ISIS în traficul de petrol către Turcia. Putin a acuzat atunci Ankara că este dintre sponsorii ISIS.

Ministrul Apărării, Anatoly Antonov, spune că Rusia a reușit să identifice nu mai puțin de trei rute prin care este adus petrol în Turcia.

„Vă prezentăm numai o parte a dovezilor care confirmă că o întreagă echipă de bandiți, împreună cu elitele Turciei, fură petrol de la vecinii lor în cantități industriale și alimentează Turcia prin adevărate conducte mobile alcătuite din mii de cisterne”, potrivit lui Antonov.

Turcia este principalul clinet al petrolului de contrabandă furat de ISIS din Irak și Siria.

„Potrivit datelor noastre, liderii politici de top, inclusiv președintele Erdogan și familia sa, sunt implicați în această afacere infracțională. Veniturile organizației teroriste erau de aproximativ 3 milioane de dolari pe zi. După două luni de lovituri aeriene venitul a scăzut la aproximativ 1,5 milioane pe zi, a adăugat acesta.

Oficiali au prezentat și imagini din satelit în care, afirmă ei, apar camioane-cisternă care se îndreaptă dinspre un teritoriu aflat sub controlul SI către Turcia. Ministerul rus al Apărării a adăugat că va continua să lanseze atacuri aeriene asupra infrastructurii petroliere controlate de către SI în Siria, în cadrul campaniei de bombardamente.

Russia Today
Russia Today

‘Noi vom adopta o abordare echilibrată față de comportamentul emoțional al Rusiei’, a declarat marți seara Erdogan, citat de cotidianul Hurriyet, jurnaliștilor care îl însoțeau în avionul ce îl transporta de la Paris, unde a participat la summitul mondial asupra climatului, în Qatar, unde miercuri efectuează o vizită de lucru de o zi.

Șeful statului turc a asigurat, în special, că nu se pune problema expulzării cetățenilor ruși de pe teritoriul Turciei. Aceasta ‘nu ar fi demn de Turcia’, a remarcat el.

Moscova a decis reintroducerea vizelor pentru cetățenii turci începând cu 1 ianuarie și a făcut apel la cetățenii ruși să nu mai călătorească în Turcia, una din destinațiile turistice preferate de majoritatea rușilor.

Erdogan a denunțat, de asemenea, sancțiunile economice adoptate de Rusia, ca represalii la incidentul legat de bombardierul Su-24. ‘Rusia este partenerul nostru strategic, dar uitați-vă ce face: impune sancțiuni împotriva oamenilor noștri de afaceri’, a deplâns președintele turc, asigurând:’Noi nu vom folosi un limbaj similar’.

0 Comentarii

Shares