Mar 24, 2023, 23:22

Erdogan: Rusia să nu se joace cu focul

putin si erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat vineri Rusia „să nu se joace cu focul”, în contextul crizei dintre Ankara şi Moscova după doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă la 24 noiembrie, relatează Hurriyet în ediţia electronică, citat de Mediafax.

Preşedintele rus Vladimir „Putin spune că cei care au standarde duble în privinţa terorismului se joacă cu focul. Sunt perfect de acord cu el”, a declarat Erdogan vineri, în provincia Bayburt, din nordul Turciei.

„Într-adevăr, sprijinirea regimului  al-Assad în Siria, care a omorât 380.000 de persoane, înseamnă să te joci cu focul. Bombardarea grupărilor de opoziţie care au legitimitate internaţională, cu scuza că lupţi împotriva Daesh (gruparea Stat Islamic-n.r.), înseamnă să te joci cu focul. Să foloseşti un incident în care toată lumea dă dreptate Turciei ca scuză pentru a chinui cetăţenii noştri care participau la un târg în Rusia înseamnă să te joci cu focul. Să ataci iresponsabil camioane din regiune care se aflau acolo din motive comerciale sau umanitare înseamnă să te joci cu focul. Sfătuim sincer Rusia să nu se joace cu focul”, a adăugat Erdogan.

Preşedintele Turciei şi-a exprimat de asemenea disponibilitatea de a se întâlni cu liderul rus la Paris, cu ocazia summitului pe tema climei, pentru a ajunge la o înţelegere şi a evita escaladarea tensiunilor.

„Nu ne simţim confortabil în legătură cu eforturile de a muta disputa pe tema avionului doborât în alte zone ale relaţiilor. Să nu lăsăm asta să se întâmple”, a adăugat el, subliniind că menţinerea relaţiilor bune este în beneficiul ambelor ţări.

Erdogan a precizat că aviaţia turcă nu a doborât intenţionat bombardierul rus, ci a fost o aplicare automată a regulilor de angajament, iar Turcia avea dreptul să facă acest lucru. „Turcia şi-a dovedit onestitatea” publicând înregistrările audio cu avertismentele transmise piloţilor ruşi, a mai spus el.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares