Aug 13, 2022, 03:55

Erdogan trimite poliţia să întrerupă emisia televiziunilor opoziţiei înaintea alegerilor VIDEO

TURK

Poliţia turcă a luat cu asalt birourile televiziunilor opoziţiei cu numai câteva zile înainte de alegeri. Oamenii legii au atacat cu spray cu piper angajaţii care făceau scut uman la intrarea în sediile Kanalturk şi Bugun TV din Istanbul. Un tun cu apă a fost plasat pe străzi pentru a îndepărta demonstranţii care protestau faţă de intervenţia în forţă.

Poliţiştii au intrat până la urmă în clădiri în timpul transmisiei live şi au tăiat cablurile pentru a întrerupe emisia posturilor.

Cele două televiziuni sunt deţinute de Koza Ipek Holding, grupul apropiat predicatorului Fethullah Gulen, cel mai mare opozant al preşedintelui Erdogan, care trăişte de mai mulţi ani într-un autoimpus exil în SUA.

Gulen este un fost aliat al lui Erdogan, dar relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat după ce procurorii consideraţi apropiaţi predicatorului, au dechis în 2013 mai multe anchete care au vizat cercurile de putere ale preşedintelui.

Acum Gulen riscă până la 34 de ani de închisoare pentru acuzaţiile care i se aduc.

Grozăviile şefului statului nu se opresc aici. Parchetul din orașul Diyarbakir, din sud-estul Turciei, a inculpat pentru ‘insultă’ adusă președintelui Recep Tayyip Erdogan doi băieți de 12, respectiv 13 ani, acuzați că au rupt un afiș cu fotografia șefului statului.

Procurorii au cerut împotriva celor doi minori pedepse cu închisoarea între 14 luni și 4 ani și 8 luni, precizează publicația.

Băieții au fost surprinși în ziua de 1 mai în timp ce rupeau un afiș cu imaginea lui Erdogan pe o stradă din Diyarbakir, oraș cu majoritate kurdă.

‘Voiam să smulgem afișe ca să vindem hârtia. N-am fost atenți la cine era în fotografie, nu știam cine era’, s-a apărat în fața magistratului cel mai mic dintre inculpați, identificat cu inițialele R.Y.

‘Dacă președintele aduce în fața justiției doi copii pentru că au rupt un poster, este foarte trist pentru dreptul’ din Turcia, a comentat avocatul băieților, Ismail Korkmaz, menționând că prima audiere în proces va avea loc pe 8 decembrie.

Cei doi sunt inculpați în baza articolului 299 din codul penal care pedepsește, cu o pedeapsă maximă de 4 ani de închisoare, orice persoană care ‘aduce atingere imaginii’ șefului statului.

De la alegerea lui Erdogan în funcția de președinte, în august 2014, s-au înmulțit dosarele penale în baza acestei prevederi, ele vizând artiști, jurnaliști sau simpli cetățeni.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares