Liderii UE nu au reuşit luni să ajungă la un acord privind împărţirea între ţările membre a celor 40 000 de imigranţi care au cerut azil în Italia şi Grecia, anunţă Euractiv. Decizia a fost amânată pentru sfârşitul anului. În Italia, în zona Treviso, în nordul Italiei, localnicii au incendiat o stradă refuzînd să mai trăiască alături de imigranţi.
După tragedia din Mediterana în luna aprilie, când au murit peste 700 de oameni încercând să ajungă din Libia în Italia, la summit-ul din iunie, liderii UE căzuseră de acord să relocheze imigranţii pînă la finalul lunii iulie. Miniştrii afacerilor interne s-au înţeles la Bruxelles luni să respecte recomandările Consiliului European privind relocarea celor 40 000 de imigranţi, dar numărul de imigranţi pe care îl va primi fiecare ţară în parte se va stabili la o altă întâlnire în decembrie.
Peste 150 000 de imigranţi care vor să scape de sărăcie şi război au ajuns în Europa în 2015 traversând Mediterana, anunţă Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, citată de Euractiv. Cei mai mulţi au sosit în Italia şi Grecia, două ţări lovite deja de criza economică.
Un acord al UE pentru rezolvarea situaţiei lor este necesar, în condiţiile în care există un număr mare de solicitanţi de azil care traversează Peninsula Balcanică dorind să ajungă în Europa Centrală.
Ungaria a primit cel mai mare număr de cereri de azil în primul trimestru al anului 2015, şi a început să construiască un gard de-a lungul graniţei cu Serbia, pentru a-i ţine departe pe imigranţii ilegali.
Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat într-o conferinţă de presă la finalul întâlnirii de luni că este dezamăgit de eşecul discuţiilor, dar că totuşi acestea reprezintă „un pas înainte”.
Primii azilanţi ar putea fi relocaţi înainte de un acord al liderilor UE, începînd din octombrie, a declarat ministrul de externe al Luxemburg, Jean Asselborn.
Ţările UE au acceptat să primească doar 32 000 de imigranţi din Grecia şi Italia. Spania şi Polonia sunt printre cei mai înverşunaţi opozanţi ai planului de relocare dar şi alte ţări au refuzat să primească numărul de imigranţi solicitat de UE, iar altele au refuzat complet să participe la planul de relocare.
„Suntem foarte critici la adresa acestui plan de relocare pentru că va crea un factor de atracţie”, făcând să vină şi mai mulţi imigranţi, a spus ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz.
Spania s-a angajat să primească doar 1300 de refugiaţi, faţă de cota de 4300 cerută de UE.
Austria a refuzat să se angajaze cu vreun număr în privinţa imigranţilor. „Austria a devenit principala ţintă a imigranţilor şi se confruntă cu un număr de azilanţi de 10 ori mai mare decât cel din Grecia şi Italia”, s-a justificat ministrul de Interne Johanna Mikl-Leitner. Ungaria a fost scutită de la cotele de imigranţi. Marea Britanie şi Danemarca nu sunt obligate să participe la planul comun, Irlanda a fost de asemenea scutită, dar a decis să primească voluntar 600 de persoane.
Comisia Europeană doreşte ca ţările UE să primească şi 20 000 de refugiaţi din ţările lor de origine, cum ar fi Siria şi Afganistan, sau care se află în tranzit, ca de exemplu cei din taberele de refugiaţi din Liban. Această parte a planului a fost acceptată de miniştrii de interne.
0 Comentarii