Feb 7, 2023, 17:16

EU Observer: Ne îndreptăm către o „Putinizare” a Europei? România, o democraţie defectă

putin

Un nou bloc „Vişegrad” anti-imigraţie se construieşte, din care fac parte România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Iar alegerile câştigate de polonezii populişti de la Lege şi Justiţie va accentua cel mai probabil ruptura dintre ţările din centrul şi vestul continentului.

Criza din zona Euro a creat disensiuni între nordul şi sudul Europei, iar criza imigranţilor pare să afecteze vestul şi centrul continentului, surprinde EU Observer. Iar asta s-a văzut cel mai bine când Angela Merkel a spus că e de acord să primească refugiaţii din zonele de război.

Diferenţele dintre centrul şi vestul Europei sunt adânc înrădăcinate, datând de la Războiul Rece şi chiar înainte, spun jurnaliştii EU Observer. Naţiunile din centrul Europei au avut de suferit mai multe decenii din cauza dictaturilor comuniste şi au avut puţină sau nicio legătură cu liberalismul. Premierul ungar vorbeşte deja de realizarea unei democraţii „neliberale”. În plus niciuna dintre acest ţări nu au o istorie a imigraţiei, în afara câtorva amintiri nefericite din cauza invaziilor turcilor, susţin jurnaliştii europeni de la publicaţia considerată cea mai liberă din Europa.

Astfel, criza imigranţilor nu a făcut decât să scoată în evidenţă diferenţele dintre centru şi vest, spun jurnaliştii, citând o analiză a specialiştilor de la Bertelsmann Transformation Index(BTI), care se ocupă de evaluarea calităţii democraţiei în Europa. Tot ei susţin că în timp ce nicio ţară centrală nu este în pericol de a se întoarce la dictatură, Ungaria, Serbia sau România nu sunt cu totul salvate, fiind considerate de aceştia „democraţii defecte”.

„Statul de membru al Uniunii Europene nu a dus la o prosperitate debordantă, nici nu micşorat prăpastia economică dintre noii şi vechii membri, aşa cum mulţi au sperat. Asta a provocat o creştere a euroscepticismului şi forţelor anti-europene”, potrivit analiştilor de la BTI.

Vladimir Putin este cu siguranţă un model pentru mulţi. Liderul care, în ciuda unei economii precare a ţării pe care o conduce, se bucură de o popularitate de 85%. Cifră care se menţine sau chiar creşte după demersul naţionaliste de îngenunchere a Ucrainei. Ţarul de la Kremlin este cu siguranţă un model pentru Ungaria, care a adoptat mai multe politici pro-ruse. În plus, mulţi alţi lideri europeni se despart de gândirea Bruxellesului.

Pentru a oferi mai multe credibilitatea centrului Europei, vesticii vor fi nevoiţi să arate o mai mare imunitate în ceea ce priveşte corupţia şi chiar mai multă competenţă dacă nu vor să să îşi vadă discreditate tinerele democraţii, mai spun jurnaliştii de la Bruxelles.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares