Sep 24, 2022, 18:36

Euractiv: Bani mai mulți pentru SRI și MApN din 2016

sri mapn

Ministerul Apărării și Serviciul Român de Informații vor primi, în 2016, sume mai mari decât prevedea inițial proiectul de buget pentru anul viitor, conform unei noi variante a actului, document obținut de EurActiv.ro.

Suma prevăzută pentru SRI a fost majorată de la 1,7 miliarde de lei la 1,84 miliarde lei. În 2015, bugetul alocat instituției este de 1,55 miliarde de lei. Și pentru celelalte servicii speciale – Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) – au fost operate creșteri.

Ministerului Apărării Naționale îi vor fi alocate anul viitor 10,35 miliarde de lei, față de 9,6 miliarde de lei, cât se vehicula anterior. Suma ar reprezenta o creștere de aproape 50 la sută comparativ cu valoarea inclusă în bugetul rectificat pentru anul în curs.

În 2016 cheltuielile de apărare suplimentare sunt de 1,3 miliarde de lei, ajungând la alocări de 1,7 la sută din Produsul Intern Brut.

SRI susţine că numărul cetăţenilor în cazul cărora poate fi interzis accesul în România este în creştere şi au crescut şi măsurile cu caracter preventiv pe care atât SRI, cât şi serviciile partenere le-au instituit pentru diminuarea riscurilor generate de fenomenele teroriste. Nouă cetăţeni străini suspectaţi de terorism au fost expulzaţi din țara noastră în acest an, iar alţi 246 de cetăţeni din Orientul Mijlociu nu au fost primiţi în ţară, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Principalele motive care au dus la aplicarea acestor măsuri preventive au fost reprezentate de profilul radical sau terorist al persoanei vizate sau al familiei acesteia, conexiunile cu entităţi teroriste, precum şi demersurile de coagulare a unor grupuri de străini susţinători ai unor entităţi jihadiste, în special Daesh, potrivit sursei citate.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares