Dec 1, 2022, 14:24

Euro-maidan la Chişinău. Jurnaliştii ruşi, expulzaţi din Moldova, Rusia reacţionează

captura-twitter

În timp ce zeci de mii de oameni protestează la Chişinău împotriva guvernului şi cer demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri anticipate, un grup de jurnalişti ruşi au fost deportaţi din republica Moldova. Kremlinul a reacţionat, susţinând că Republica Moldova manifestă ostilitate în relaţiile cu Rusia

Moscova critică deportarea jurnaliştilor ruşi de către Chişinău, act care contrazice dorinţa Moldovei de a crea legături constructive cu Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, informează site-ul agenţiei de presă Sputnik, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a anunţat marţi că Moscova condamnă măsura luată de Chişinău în privinţa deportării unor jurnalişti ruşi.

„Acţiunea restrictivă a autorităţilor moldovene împotriva reprezentanţilor presei ruse atrage atenţia asupra contextului în care au avut loc protestele de masă fără precedent din Chişinău. Subliniem faptul că aceste acţiuni nu susţin asigurările date de noile autorităţi din Moldova privitoare la dorinţa de a crea relaţii cu Rusia într-un mod constructiv”, a declarat Zakharova citată de Sputnik.

Ea a adăugat că deportarea jurnaliştilor ruşi contravine mai ales dreptului universal de a avea acces la informaţie, reducând posibilităţile de prezentare a protestelor din Chişinău într-o manieră obiectivă.

Luni, autorităţile moldovene au deportat un producător al agenţiei video Ruptly (Alexei Ameliuşkin) şi i-au confiscat echipamentul video. Tot luni, unei echipe a postului TV LifeNews i s-a interzis accesul în Moldova.

Duminică, peste 100.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Moldovei, în Chişinău, din cauza scandalelor de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi oficiali moldoveni. Protestele au continuat şi marţi.

Manifestanţii cer, între altele, demisia preşedintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct şi demiterea celor care se fac vinovaţi de jaful din sistemul bancar şi a şefilor organismului de luptă împotriva corupţiei şi Procuraturii Generale.

„Nu voi demisiona”. Anunţul a fost făcut de preşedintele ţării, Nicolae Timofti, ca răspuns la una din revendincările protestatarilor adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către platforma DA.

Şeful statului susţine că cineva vrea să destabilizeze situaţia din ţară și încearcă să deturneze parcursul european.

0 Comentarii

Shares