Iun 6, 2023, 05:02

Eurobarometru: cetățenii UE se tem de imigranți mai mult decât de șomaj

sursa foto Wall Street Journal

Imigrația a devenit principalul subiect de preocupare al cetățenilor Uniunii Europene, înaintea problemelor economice și a șomajului, conform celui mai recent Eurobarometru, realizat la sfârșitul lunii mai în cele 28 de state membre și în țările candidate la aderare, relatează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

În ancheta precedentă, din noiembrie 2014, europenii se arătau cel mai preocupați de situația economică, de locurile de muncă și de deficitele publice, imigrația aflându-se pe locul al patrulea printre îngrijorările lor (24%).

În schimb, Eurobarometrul dat publicității vineri de Comisia Europeană indică faptul că imigrația a devenit principala preocupare pentru 38% dintre respondenți (+14 procente), urmată de situația economică (27%, — 6), șomaj (24%, — 5) și finanțele publice (23%,—2). Imigrația este preocuparea cel mai frecvent citată în 20 de state membre, în frunte aflându-se Malta (65%), țară confruntată cu sosirea masivă de refugiați, și Germania (55%).

În Italia, unde ajung zeci de mii de imigranți după traversări periculoase ale Mediteranei, imigrația este principala preocupare a celor intervievați (43%), iar în Franța, subiectul este menționat de 34% dintre respondenți, înaintea situației economice (30%).

O altă preocupare care câștigă teren este terorismul, de care se tem 16% dintre cei intervievați, o creștere de 6 procente.

Eurobarometrul publicat vineri este cel de-al doilea din mandatul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, la anchetă răspunzând peste 31.000 de persoane.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares