Vârsta medie a populației din România a crescut cu 7 ani, de la 33 de ani, 9 luni și două săptămâni la40 de ani, 9 luni și două săptămâni, potrivit unui studiu publicat de Eurostat. Adică o creștere mai mare decât media europeană de 6 ani. Eurostat pune îmbatrânirea în primul rând pe seama migrației negative, dar și pe diminuarea alarmantă a nașterilor în raport cu decesele. Totuși Romania continuă să aibă o populație mai tânără decât media europeană, care este de 42,2 ani.
Populația României a avut cea mai mare scădere din Uniunea Europeană în perioada 1994-2013 pierzând mai bine de 2 milioane de locuitori, ajungând la 19,9 milioane. Datele arată o prabușire natalității, ajungând la o rata brută de aproximativ 9 nașteri la mia de locuitori, sub media europeana de 10 nașteri la mie. Ceea ce va face ca în 2080 țara noastră să aibă puțin peste 16 milioane locuitori, arată Eurostat. Deși România conduce la capitolul conaționalilor care au ales să se întoarcă în țară în anul 2013 din toată Uniunea Europeană.
Eurostat observă diferențe semnificative și la speranța de viață în Uniunea Europeană. Bărbații din România, Bulgaria, Lituania și Letonia nu vor trăi mai mult de 72 de ani, în timp ce femeile ajung la 79, potrivit datelor din 2013. Prin comparație bărbații și femeile din Spania sau Italia trăiesc 80, respectiv 85 de ani.
Românii traiesc în cele mai mici locuințe din toată Uniunea Europeană. Suprafața medie a locuintei este de 40 de metri pătrați în orașe, mult sub media europeană, de 90 metri pătrați în marile orașe și 100 metri pătrați în orașele mici. 40% dintre locuințe sunt ocupate de cate 3-5 persoane, iar în 5% dintre stau 6 oameni sau mai mulți. Și aici sub media europeană.
38,1% din casele românilor aveau WC-ul în curte în anul 2011, cu precădere în Oltenia, zona cu cea mai mare pondere a locuințelor cu toaleta în curte (55,4%). Prin comparație în Bulgaria 26,4% dintre locuințe au toaleta în curte. Media UE este de numai 2,7%.
Romania rămâne însă țara cu cei mai mulți proprietari: 94,7% dintre casele din țara noastră sunt locuite de proprietarii lor, în timp ce media europeană este de 64,3%. Doar 3,2% dintre locuințele din România sunt închiriate, mult sub media europeană de 29,4%.
Cele mai multe locuințe din Uniunea Europeană construite după 2000 au fost înregistrare în județul Ilfov, 36.8 %, arată studiul Eurostat, la capitolul curiozități.
0 Comentarii