Iun 7, 2023, 11:49

EXCLUSIV Amendă record pentru discriminarea românilor. Primarul UDMR din Borsec discriminează pe criterii etnice

rmdsz1_b

Primarul orașului Borsec, Mik Jozsef, și Consiliul Local controlat de UDMR, au fost amendați cu 4000 de lei pentru discriminarea românilor. Asta după ce Primăria Borsec a decis în 2011 să scoată, din banii contribuabililor, un ziar local exclusiv în limba maghiară.

În urmă cu 3 ani jurnalistul Dan Tănasă sesiza acest lucru Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care hotăra că primarul UDMR Mik Jozsef are tot dreptul să finanțeze din bani public un ziar exclusiv adresat cetățenilor vorbitori de limbă maghiară și că fapta nu constituie discriminare pe criterii etnice. Jurnalistul invoca atunci, pe bună dreptate, că atât lui, cât și oricărui alt cetățean, „i se condiționează accesul la informații de interes public cu privire la activitatea Primăriei Borsec de cunoșterea limbii maghiare. În mod absurd, CNCD era de acord ca o primărie să publice un ziar local exclusiv în limba maghiară în condițiile în care singura limbă oficială de stat în România este limba română.”

Un an mai târziu în 2013, Curtea de Apel București admitea acțiunea sa împotriva CNCD, Consiliului Local al orașului Borsec și Primarului orașului, Mik Jozsef (UDMR). Consiliul pentru Combaterea Discriminării pierde procesul, iar sentința este definitivă.

Atfel, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost obligat de instanță să emită o altă hotărâre prin care să constante discriminarea. Chiar și așa, decizia a trecut la limită, cu un vot de 5 contra 4 în CNCD. Însă Primăria Borsec condusă de UDMRistul Mik Jozsef a fost sancționată cu amenda record pentru discriminare de 4000 de lei( jumătate vor fi achitați de Consiliul Local).

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares