Palatul Cotroceni va intra în reparații din cauză că în cei 10 ani de mandat ai lui Traian Băsescu, la fel ca și în mandatele anterioare ale lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu, clădirea principală, în care își desfășoară activitatea Președintele, nu a fost renovată niciodată în ultimii 30 de ani. După instalarea lui Klaus Iohannis și a echipei sale la Palatul Cotroceni, aceștia au putut constata ce primesc de la Traian Băsescu: o clădire lăsată în paragină, ai cărei pereți sunt roși de umezeală, cu tâmplărie putrezită, cu infiltrații de apă chiar în salonul destinat primirii oficialilor străini, cu un parc de mașini fabricate în 1991.
Într-un răspuns primit de BreakingNews24 de la Administrația Prezidențială la o solicitare legată de starea în care se află baza materială a Președinției după cei 10 ani de mandat ai lui Traian Băsescu, se arată că „în salonul rezervat primirilor oficiale există pe tapet urme ale infiltraţiilor de apă”.
„În planul de investiții pe anul 2015, Administraţia Prezidenţială are cuprins drept obiectiv realizarea de lucrări pentru înlăturarea infiltraţiilor de apă”, precizează Președinția, care arată că „la corpul C9, în care îşi desfăşoară activitatea Preşedintele României, s-au efectuat doar lucrări de reparaţii curente. Lucrări de reparaţii capitale nu au fost realizate la nici un corp de clădire din cadrul Complexului Cotroceni, după reconstrucţia din anii ‘80.”
„Pe Băsescu nu l-a interesat cum arată clădirea, n-a făcut nicio investiție, cad pereții, scările sunt sparte, lemnul de la uși și ferestre este putrezit, când vin străinii în vitzite oficiale ne este jenă pentru că pe pereți se văd urme de apă”, au declarat pentru BreakingNews24 surse din cadrul Administrației Prezidențiale.
Sub conducerea lui Băsescu, s-au făcut amenajări la sera Palatului, s-a reabilitat instalația ornamentală de irigații, au fost refăcute aleile de acces pentru mașini, s-au refăcut pavajele și bordurile, trotuarele, sistemul de alarmă pentru incendiu, lifturile, biserica din curtea Palatului, stația de pompare a apelor reziduale. A fost reabilitat tabloul electric și instalația de încălzire și s-a zugrăvit.
Președinția mai spune că sub Băsescu s-au extins și garajele metalice, pentru a adăposti cele 57 de mașini din parcul auto, dintre care 12 sunt fabricate în 1991, iar restul în 2003-2004, având fiecare peste 200 000 de kilometri la bord. Surse din Administrația Prezidențială susțin că inclusiv autoturismele folosite de consilierii prezidențiali au probleme tehnice majore și că nu de puține ori s-au oprit în trafic, din cauza defecțiunilor tehnice.
Chiar și Klaus Iohannis a scris în cartea sa „Primul pas”, că Traian Băsescu a lăsat Palatul Cotroceni în paragină.
„Spațiile în care funcționează efectiv Administrația au fost neglijate foarte mult timp. Din detalii mici, dar și din disfuncționalitățile evidente, se vede că pentru instituția de la Cotroceni, administrația nu a contat. Aspectul de ansamblu este al unui spațiu neglijat”, scrie Iohannis.
Acesta arată că „este nevoie de foarte multe lucrări de modernizare, igienizare, de recompartimentare în unele situații. Clădirea nu este funcțională și nici nu se află într-o stare grozavă”, și precizează că „probleme majore sunt în locurile în care muncesc efectiv oamenii din Administrație, consilierii și personalul de serviciu”
0 Comentarii