Dec 8, 2022, 17:58

Cum a cumpărat tăcerea presei directorul Ciurel, partenerul de dosar al cuplului Ponta-Șova

CE Oltenia

După ce am aflat că gigantul Complex Energetic Oltenia, cu datorii de peste 20 de milioane de lei și aproape de faliment, le face abonamente la ziar minerilor de zeci de mii de lei, am vrut să aflăm ce alte nereguli mai există în compania al cărei manager, Laurențiu Ciurel, este trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, alături de Victor Ponta și Dan Șova. Liderul sindical din Federația Națională Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a dezvăluit în exclusivitate pentru BN24 nivelul la care se fac afacerile cu statul în Gorj.

„De când a venit managerul general al Complexului Energetic Oltenia(n.r. Laurențiu Ciurel) a folosit acel ziar pentru a ne dezintegra pe noi ca federație sindicală. Eram o forță, aveam 17.000 de membri. Prin intoxicarea de zi cu zi, au adus sute de ziare, manipulare. Și cu ajutorul unor lideri din rândul nostru, alimentați de presa plătită de Ciurel. A încercat să își plătească inabilitatea lui ca manager și posibila sifonare de bani”, este dezvăluirea făcută pentru BN24 de Dumitru Pîrvulescu.

“Aici e Omerta”, spune liderul sindical. Iar Impact nu este singura instituție de presă din Gorj care servește interesele liderului Complexului Energetic Oltenia, a pus Dumitru Pîrvulescu, întrebat dacă este adevărată informația că minerii au abonament de 65.000 de lei cu ziarul al cărui patron este un lider local PSD.

“Mai este un ziar, Gorj Domino, al cărui patron este fostul șef al SRI Gorj, are afaceri de zeci de milioane cu CE Oltenia cu firma sa de pază. TV Sud la fel, ca și trustul de presă a lui Nicu Sarcină”, a mai spus liderul de sindicat FNME. Nicu Sarcină este un contoversat om de afaceri care a fost anchetat în 2014 pentru evaziune fiscală de mare amploare.

Cosmin Pigui, administratorul ziarului Impact, a spus pentru Digi 24: „Nu văd eu că aceasta ar fi o sumă mare pentru patru luni de zile în care să se distribuie zilnic un ziar care costă de la concepţie, la tipărire, la transport… Toate astea înseamnă costuri.”

Liderul Sindical vorbește și despre modul în care managerul trimis în judecată alături de Victor Ponta și Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari, Laurențiu Ciurel, a știut să facă afaceri de când a venit în fruntea companiei.

“La momentul în care a preluat compania, în 1 octombrie 2012, avea profit de 200 milioane de lei, iar cheltuiala totală salarială era de 1,3 miliarde. Acum avem 700 de milioane de lei pierdere, total anvelopă salarial a scăzut la 400 de milioane de lei, au dispărut 3000 de locuri de muncă.”

Complexul Energetic Oltenia, companie de stat, a încheiat anul trecut cu un minus de 700 de milioane de lei. Anul acesta au fost făcute disponibilizări şi o carieră a fost închisă, deoarece FMI consideră că această companie este neprofitabilă. Cu toate acestea, compania găseşte bani pentru abonamente la ziar. Iar ziarul, spun sindicaliştii, răsplăteşte conducerea cu articole pozitive.

Cu prilejul misiunii comune a Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene din cursul lunii februarie 2015, instituțiile financiare internaționale au solicitat Guvernului României lichidarea acestui operator economic din cauza datoriilor foarte mari.

Cu toate acestea, ministerul Energiei a anunţat în luna iulie că a semnat cu Ministerul Finanţelor o convenţie privind acordarea către Complexul Energetic Hunedoara a unei prime tranşe dintr-un ajutor de stat în valoare totală de 167 de milioane de lei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares