Mar 29, 2023, 20:11

EXCLUSIV Culisele demisiei lui MRU. CSAT urma să declanşeze procedura de demitere

iohannis si mru

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat astăzi de la şefia SIE din cauză că mâine, CSAT urma să declanşeze procedura de demitere a sa din funcţie, au declarat pentru BreakingNews24 surse politice. 

Demiterea lui MRU era aşteptată încă din luna aprilie, când MRU a intrat într-un război făţiş cu Laura Codruţa Kovesi şi cu Preşedintele Iohannis, care i-a cerut de două ori să plece din funcţie.

BreakingNews24 scria în 26 aprilie că se pregăteşte demiterea lui MRU din fruntea SIE, după ce Laura Codruţa Kovesi a acuzat Serviciul de tăinuirea unor ilegalităţi. Cei doi au fost convocaţi de Preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni şi atunci a fost prima cerere de demisie venită din partea şefului Statului. MRU a refuzat categoric să plece din funcţie, refuz repetat, conform surselor citate

De mai multe luni există nemulțumiri la vârful politicii în legătură cu activitățile neoficiale ale șefului SIE, care, potrivit unor informații, se pregătea intens pentru a se autoimpune ca premier după alegerile din toamnă și care își dorește să candideze la Președinție, în 2019.

În plus, conflictul din ce în ce mai acut dintre SIE și SRI, resimțit în subteranele politice și nu numai, este de natură nu doar să provoace reacții la Palatul Cotroceni, ci și din partea partenerilor strategici ai României. Există unele voci care susțin că implicarea nefericită a SIE în conflictele interne de la Chișinău ar fi dus la subminarea intereselor occidentale în Republica Moldova și favorizarea celor rusești. De altfel, MRU a refuzat invitaţia primită de la Ambasada SUA pentru a participa la inaugurarea Scutului de la Deveselu.

Totodată, se vorbește de o influență mare pe care serviciul condus de MRU ar avea-o asupra Guvernului Cioloș, lucru care, de asemenea, a provocat nemulțumiri în laboratoarele puterii.

În ultima perioadă s-a resimţit puternic intervenţia lui Mihai Răzvan Ungureanu în politica internă a PNL, liberalii spunând că şeful SIE încearcă să îl impună pe Gheorghe Falcă în partid ca favorit pentru funcţia de preşedinte, la Congresul din 2017. În plus, Falcă revendică pentru sine postul de ministru al Internelor în viitorul guvern – dacă acesta va fi format de PNL – ceea ce a determinat mari nemulţumiri la Palatul Cotroceni. Întrebat despre relaţia sa cu MRU, Gheorghe Falcă a declarat că „nu s-a mai auzit cu acesta de peste un an”, dar că „îi va răspunde cu drag la telefon, dacă îl va suna”.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares