Ruptura dintre premierul Grindeanu şi Liviu Dragnea, anunţată în exclusivitate de Breakingnews24, este publică şi fără cale de compromis.
După ce sâmbătă Grindeanu a anunţat fără acordul lui Dragnea abogarea OUG nr. 13, Dragnea şi apropiaţii săi din PSD şi-au petrecut noaptea discutând ce să facă pentru a controla situaţia care contura deja o scindare a partidului. Astfel, în cadrul discuţiilor de noapte, s-a avansat inclusiv ipoteza retragerii PSD de la guvernare în cazul în care Grindeanu ar încerca să rupă partidul, iar Daniel Constantin să facă acelaşi lucru în ALDE. Aceasta este una dintre variantele de lucru ale taberei care s-a decis să îi ia lui Liviu Dragnea puterea absolută din mâini – coagularea opoziției din interiorul celor două partide şi formarea unui partid nou de stânga, care ar putea guverna cu binecuvântarea Președintelui Iohannis şi cu sprijinul PNL, USR şi UDMR. Varianta scindării este gândită doar pentru eventualitatea în care puciştii nu vor reuşi să provoace înlăturarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.
Prăpastia căscată între Liviu Dragnea şi premierul Grindeanu a devenit publică ieri, când şeful PSD a acuzat la RTV existenţa în partid a unui grup de persoane infiltrate de Klaus Iohannis şi care îi susţin acestuia interesele. Trimiterea era clară la Grindeanu şi Mihai Chirica, primarul Iașului, vicepreşedinte al PSD, cel care s-a pronunţat de la bun început împotriva modificării Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă. „Noi am avut discuţii in partid, PSD rămâne un partid solid, stabil. Dar de câte ori au fost momente delicate, de presiune, doi, trei, patru, cinci membri de partid au avut astfel de reacţii, simţite de ei sau induse de alţii. Sunt unii care au avut ieşiri şi înainte, când a fost refuzul preşedintelui Iohannis privind-o pe dna Shhaideh, l-au susţinut pe Iohannis. Deci se pare că n-are legatură cu ordonanţa”, a declarat Liviu Dragnea la postul prietenului său Sebastian Ghiță.
Înainte de a face această declaraţie, Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu premierul Grindeanu, după ce în prealabil a încercat să îi cheme alături de ei pe susţinătorii premierului. Întrevederea nu a dus la o împăcare, ci la o clarificare a situației: fiecare merge pe drumul lui, susţin surse din conducerea PSD.
Lucru vizibil din nou astăzi, când Grindeanu a refuzat să îl secondeze pe Dragnea la declarațiile făcute după şedinţa cu parlamentarii PSD, în care Dragnea a cerut unitate şi a făcut apel la calm în interiorul partidului. Grindeanu a plecat de lângă Dragnea, lăsându-l pe aceasta să spună că va rezolva „curând” problema infiltraţilor lui Iohannis în partid şi că va lua măsuri împotriva acestora, inclusiv excluderea din partid.
A doua dovadă a conflictului a fost jocul făcut de Florin Iordache, ministrul Justiției. Grindeanu i-a cerut acestuia să demisioneze de la minister, Dragnea i-a cerut să nu demisioneze, susţin sursele din PSD. Mai mult decât atât, premierul a emis aseară un comunicat în care a anunţat că Guvernul nu își asumă un proiect de lege pentru modificarea codurilor penale decât după o consultare cu Opoziţia şi cu societatea civilă. Dis de dimineaţă, peste capul premierului, Iordache a trimis la CSM pentru avizare, un proiect de lege care copia cuvânt cu cuvânt celebra OUG nr. 13, din care era eliminat doar pragul de 200 000 de lei pentru prejudiciul în cazul abuzului în serviciu pentru funcționarul public. Iordache a declarat că pune în dezbatere publică proiectul pentru ca, la 3 ore distanţă, Ministerul Justiției să anunţe printr-un comunicat că retrage acest proiect. Grindeanu a ieşit şi el pentru a anunţa din nou că i-a cerut lui Iordache să demisioneze şi că Guvernul nu recunoaşte proiectul de lege trimis de acesta la CSM.
Însă, cea mai mare lovitură primită astăzi de Liviu Dragnea a fost punerea pe hârtie a unui protocol între PSD şi ALDE prin care s-a înfiinţat un Consiliu de Coordonare al Coaliției, care este singurul ce poate lua decizii legate de guvernare şi în care Daniel Constantin, mâna dreaptă a lui Grindeanu, are drept de veto. Protocolul spune că orice decizie trebuie consemnată într-un proces verbal care trebuie semnat de cei 3 preşedinţi, Dragnea, Tăriceanu şi Daniel Constantin. Dacă vreunul dintre ei nu semnează procesul verbal, decizia devine nulă. Până acum deciziile erau luate exclusiv de Liviu Dragnea, uneori dar nu în toate cazurile după consultarea cu Tăriceanu. Introducerea lui Daniel Constatin în ecuaţie îi dă practic lui Grindeanu posibilitatea de a remania de exemplu miniştrii numiţi de partid. De altfel, Daniel Constantin a declarat, după semnarea protocolului, că remanierea miniştrilor „este dreptul premierului”. Potrivit informaţiior din interiorul partidului, în perioada următoare Grindeanu ar avea de gând să scoată din echipa guvernamentală anumite personaje impuse de Dragnea şi Tăriceanu. Unul ar fi ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, pe care chiar astăzi secretarul general al NATO a refuzat să-l primească şi care a intrat în conflict şi cu Departamentul de Stat al SUA, după ce l-a interpelat agresiv pe ambasadorul SUA la Bucureşti.
0 Comentarii