Ian 28, 2023, 05:16

EXCLUSIV Cum i-a păcălit Guvernul Ponta pe aviatori că le măreşte pensiile

tarom

Pensionarii aviatori vor organiza începând de marţi proteste la Palatul Victoria, pentru că, deşi legea care le dădea înapoi pensiile tăiate de Emil Boc a fost promulgată de două luni şi a intrat în vigoare în 22 mai, ei nu şi-au primit încă banii şi nici nu există speranţe să îi primească în curând, având în vedere că normele metodologice de aplicare a legii nu au fost adoptate nici până acum.

George Preda, liderul Asociaţiei Pensionarilor din România, a declarat pentru BreakingNws24 că pensionarii aviatori ar fi trebui să primească banii promişi prin lege începînd cu 1 iulie şi că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Pe 22 iunie trebuia să intre legea în funcţiune şi normele de aplicare în acelaşi timp. Normele nu au apărut. E aproape a două lună în care normele nu au apărut, Ministrul Transporturilor nu voia să semneze, ne-au plimbat de la un minister la altul”, a spus George Preda. Acesta susţine că pensionarii au reuşit să poarte o discuţie cu secretarul de stat de la Transpoturi, Dragoş Titea, cel care îi ţine locul demisionarului Ioan Rus, şi că acesta le-a promis că pensiile se vor plăti retroactiv de la 1 iulie.

Însă, acest lucru nu va fi posibil, deoarece normele buclucaşe au apărut în formă scrisă pe site-ul Ministerului Transporturilor, dar sunt puse în dezbatere publică până pe 28 iunie, după care va mai exista încă o perioadă de timp necesară pentru ca ele să fie semnate de viitorul ministru al Transporturilor şi publicate în Monitorul Oficial. Deci, cu siguranţă, nici în luna iulie pensionarii nu ţşi vor primi banii.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în 20 aprilie, decretul de promulgare a legii care reintroduce pensiile de serviciu ale aviatorilor, şi care prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni de activitate.

Legea prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care este depusă cererea de pensionare. Anterior tăierii pensiilor speciale un fost aviator încasa în medie lunar 9.000 de lei, faţă de 1.800 după tăiere.

Legea a fost iniţiată de Gabriela Firea, unul dintre liderii marcanţi ai PSD.

„Am semnat acest proiect în calitate de inițiator și l-am susținut, întrucât repară nedreptatea făcută unor oameni extraordinari – aviatorii civili și personalul navigant. Activitatea acestor oameni fie că vorbim de piloți, însoțitori de bord, parașutiști, navigatori sau mecanici s-a desfășurat permanent în condiții de muncă deosebit de grele și periculoase”, declara Gabriela Firea la momentul adoptării legii de către Senat.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares