Iuliu Winkler: Securizarea granițelor s-ar putea transforma în apărarea frontierelor. Știu că este un lucru grav pe care îl spun
Falia care desparte estul Europei de celelalte state membre este evidentă la Bruxelles, spune europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, care asigură că poziția României este totuși perfect justificată și în concordanță cu a țărilor din zonă.
„România are capacitatea de a primi și asigura toate condițiile, pentru 1000 sau 6000 de imigranți. Sunt convins că instituțiile noastre au capacitatea de a gestiona. Dar unde este valul de refugiați? Dacă vorbim de refugiați, nu cred că este normal ca niște oameni, fie ei refugiați sau migranți, să ajungă în Germania încălcând toate regulile Uniunii Europene. După care din Germania vor fi redistribuiți. Cum? Pe ce criterii. Acei oameni vor în Germania și Suedia. Cum discerni refugiați de migranți? Pentru asta avem reguli”, a spus europarlamentarul Iuliu Winkler în exclusivitate pentru BN24. Acordul de la Dublin este desuet, și acordul Schengen trebuie reanalizat, a mai continuat acesta, considerând că „securizarea granițelor s-ar putea transforma în apărarea frontierelor. Știu că e un lucru foarte grav pe care îl spun, dar poate și politica de vecinătate va trebui aibă alte nuanțe”.
Sogor Csaba: Nu au plecat încă cei amărâți. Doar cei cu Iphone. Mai sunt 8 milioane de oameni fără adăpost
Ideal ar fi fost să se lucreze la găsirea unei soluții de compromis care să fie acceptată în unanimitate, însă Comisia Europeană a fost presată de timp, mai spune europarlamentarul UDMR, care crede că redistribuirea refugiaților nu este o soluție.
„Nu aceasta mi se pare soluția problemei refugiaților, ci trebuie mers la sursa generatoare a conflictului, iar România e pe aceeași lungime de undă cu Consiliul în această chestiune. Trebuie văzute două lucruri. Este o criză europeană, pentru care trebuie un răspuns european, dar chestiunea securizării granițelor nu este o problemă individuală a statelor, ci a Uniunii Europene. Iar în criza generală, mai mare, a războiului, este o problemă în primul rând a ONU, trebuie un răspuns general la o problemă generală”, a declarat Iuliu Winkler pentru B24. Eurodeputatul consideră că acel miliard de euro alocat de Uniunea Europeană pentru a finanța acțiuni în zonele de conflict este un pas important, însă este numai începutul unei soluții.
Sogor Csaba: Bine că nu suntem în Schengen. Vedeți…sunt și părți bune
Poziția extrem de dură a Ungariei în privința imigranților, blamată oficial de Occident, a început să fie înțeleasă de statele vestice, susține eurodeputatul UDMR Sogor Csaba.
„Occidentul nu prea înțelege ce are și ce nu are Europa de Est. Unde este solidaritatea europeană. Polonezii au fost convinși, dar cum au ‘escalat’ jocurile, partea vestică a Europei a început să înțeleagă poziția Ungaria și cred că prin poziția Ungariei îi vor înțelege și pe ceilalți din Vișegrad. Croația, Slovacia, nu mai trebuie convinse, mai ales croații care nu au fost la înălțime după ce au criticat Ungaria, au înțeles și ei că problema migrației e mai complicată decât la televizor. Cred că și unii politicieni germani au înțeles situația. Ați văzut că din cele 6 puncte ale lui Orban, 5 au fost acceptate. Dar problema cea mare nu. Adică dacă Grecia nu reușește să controleze granița Uniunii, atunci să îl ajute țările UE”, a spus Sogor Csaba pentru BN24.
Este o criză umanitară în Europa, dar și una politică, mai crede eurodeputatul UDMR, convins că fără lege și sancțiuni, Europa nu va putea face față. Nici el nu vede redistribuirea ca pe o soluție pentru că refugiații nu pot fi ținuți acolo unde nu vor să rămână.
„În cazul nostru e simplu, nu suntem Schengen, nu vor putea trece granița. Într-o țară Schengen nu știu cum o să îi țină. Toți vor pleca spre pământul făgăduinței, Germania sau Suedia. Elveția la vremea respectivă, a reușit să se descurce cu refugiații din Kosovo. În fiecare săptămână au primit materiale de construcție în țara lor, nu bani, și 200.000 de oameni au plecat acasă. Nu știu cum vom face cu sute de mii de migranți. Bine că nu suntem în Schengen, vedeți, sunt și părți bune. Dar dacă se va umple partea vestică, vor veni și la noi, oriunde e mai bine decât unde cad bombe”, a mai spus Sogor Csaba.
Europa se teme că valul de refugiați abia acum începe și că problema trebuie rezolvată cât mai repede. Mai ales că majoritatea celor care iau calea Europei nu sunt refugiați, spune eurodeputatul.
„Ungurii au făcut ce au crezut că este bine. Eu spun ca și preot că problemele umanitare sunt prioritate, dar nu poți să spui tuturor ‘veniți la noi, că aici e Rai!’. Nu au plecat încă cei amărâți. De moment au venit doar cei cu Iphone, nu amărâții. Sunt și acolo 8 milioane de oameni fără adăpost și fără casă. Orban a avut soluții și propuneri și are dreptate. Fără Rusia, Iran și Turcia nu poți să rezolvi acest conflict”, a adăugat europarlamentarul pentru BN24.
Sogor Csaba, ca mulți dintre colegii săi din UDMR și Parlamentul European, consideră că acordurile de la Geneva, Dublin și chiar Schengen sunt depășite și ar trebui revizuite pentru a nu mai fi piedici în calea reformelor, în acest moment extrem de dificil pentru Europa.
0 Comentarii