Ian 31, 2023, 02:55

EXCLUSIV Jobbik recunoaşte că finanţează HVIM, cea mai activă organizație de extremă dreaptă din România

Credit foto: HVIM.hu

Am considerat întotdeauna important şi vom considera şi în viitor sprijinirea adecvată a manifestaţiilor care contribuie la menţinerea maghiarimii pe pământurile natale

Jobbik a sprijinit cu zeci de mii de euro evenimentele organizate de una dintre cele mai radicale formaţiuni care activează în România, Mişcarea celor 64 de comitate(HVIM). Informaţia reiese dintr-o analiză postată pe siteul Erdely Atlatszo şi confirmată în exclusivitate pentru BN24 de vicepreşedintele partidului Jobbik, Szávay István. Liderul Jobbik spune că a sprijinit şi va sprijini în continuare evenimentele care ajută la menţinerea legăturii cu maghiarii de dincolo de graniţă.

BN24: „Domnule Szavay, este adevărată afirmaţia făcută de portalul de ştiri Átlátszó din Transilvania potrivit căreia Jobbik sprijină taberele EMI şi/sau Insula Secuiască, organizate de Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM)? Dacă nu, doriţi să reacţionaţi la cele formulate în articol?

Szávay István: Bineînţeles că este adevărată, informaţiile cerute de portalul de ştiri Átlátszó şi publicate în acest articol au fost făcute publice chiar de noi în urma cererii unor informaţii de interes public făcută de portalul respectiv. Fiindcă Jobbik este mereu un adept al transparenţei, al faptelor lipsite de corupţie, a fost şi va fi un adept convins al gestionării banilor publici cu responsabilitate, de aceea de pildă, am fost singurul partid din Ungaria care a mers mai departe de obligaţiile legislative şi a făcut publice nu doar declaraţiile de avere ale parlamentarilor noştri, ci şi ale celor cu care trăim sub acelaşi acoperiş, astfel încât să nu se poată ascunde sau sustrage de la nimic. Printre acestea se numără fundaţia partidului, aducerea la cunoştinţă a opiniei publice a programelor şi manifestaţiilor organizate de Fundaţia pentru o Ungarie Prosperă, datorită căruia s-a născut şi articolul pe care l-aţi pomenit.

HVIM este o mişcare patriotică de tineret care nu este egală cu Jobbik, organizează acţiuni separate, nu este absolut necesar să colaborăm în toate, dar nici nu cred că ar trebui să ne dezicem de ei

Totodată am considerat întotdeaunea important şi vom considera şi în viitor sprijinirea adecvată a manifestaţiilor care contribuie la menţinerea maghiarimii pe pământurile natale, crearea comuniunii maghiarilor prin asigurarea unor forumuri de discuţii şi şansei întâlnirii tinerilor din afara graniţelor cu cei din Ungaria. Credem că Tabăra EMI organizată pentru a 11 oară, la fel şi Insula Secuiască mai scăzută în volum, dar organizată din 2009 aproape anual, sunt manifestaţii care fără discuţie intră în această categorie.

BN24: Nu consideraţi că presupusa legătură cu HVIM, acuzat de acţiuni extremiste, radicale, de către autorităţile române, face rău Jobbik?

Szávay István: „Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” este o mişcare patriotică de tineret care nu este egală cu Jobbik, organizează acţiuni separate, nu este absolut necesar să colaborăm în toate, dar nici nu cred că ar trebui să ne dezicem de ei. Totodată nu pot decât să subliniez din nou că sprijinim orice manifestaţie sau iniţiativă care contribuie la dezvoltarea comuniunii cu maghiarii de dincolo de graniţe. Insula Secuiască considerăm ca fiind o astfel de manifestaţie, ca atare am sprijinit-o cu bucurie şi o vom sprijini în continuare, la fel cum ne străduim să sprijinim orice manifestaţie similară cu mijloacele care ne stau la dispoziţie, dacă organizatorii acestora ne caută în vederea acordării unui sprijin.

BN24: Tinerii politicieni ai UDMR(MIRT) au organizat tabără anuală. Jobbik a fost, din nou, lăsat pe dinafară. Susţin că nu au invitat Jobbik pentru că nu a existat niciodată o relaţie între partidul dumneavoastră şi UDMR, care respinge orice fel de atitudine extremistă.

Szávay István: Noi am fost şi vom fi mereu dispuşi să colaborăm cu persoane sau organizaţii care au în spate sprijinul cetăţenilor maghiari de dincolo de graniţe, încrederea, votul acestora şi care militează pentru menţinerea pe termen lung a maghiarimii pe pământurile lor natale. În paralel cu slăbirea restului partidelor din Ungaria, în special al partidelor de guvernământ, Jobbik devine din ce în ce mai puternic. Cu timpul deci, situaţia de mai sus şi atitudinea se pot schimba. Dar dacă nu, noi vom putea dormi liniştiţi în continuare. Jobbik nu este un partid extremist, UDMR-ul ştie bine asta. Acest atribut nici măcar nu ne califică pe noi în realitate, ci de fapt pe cel care ne acuză din cauza constrângerii sau dorinţei puterii politice române. De altfel, în afara propriilor funcţionari şi a doi reprezentanţi ai guvernului maghiar nu au chemat pe nimeni. Deci nu este vorba cum că toţi sunt acolo, doar Jobbik nu, ci este vorba de faptul că nimeni nu este acolo, cu excepţia a doi (de altfel cu rang nu foarte înalt) reprezentanţi ai guvernului maghiar. (Asta desigur se datorează şi faptului că Fidesz-ul, s-a înţeles cu UDMR în schimbul fostului aliat, Partidul Popular Maghiar din Translvania). Altminteri, Organizaţia de Tineret al Jobbik-ului are mai multe legături în Transilvania, de pildă cu Tinerii Maghiari din Ardeal (EMI) sau Organizaţia de Tineret MINTA (organizaţia de tineret a Partidului Popular Maghiar din Transilvania). Ei vin la manifestaţiile noastre şi tinerii noştri merg la rândul lor cu drag la evenimentele organizate de ei. Iar acolo unde nu suntem chemaţi, nici nu dorim în mod excesiv să mergem.

Tabără Tinerilor Maghiari din Ardeal(EMI), dar și Insula Secuiască vor avea loc în următoarea lună în Covasna și Harghita.

Săptămâna trecută, liderul HVIM, cea mai vocală dintre organizații maghiare de extremă dreapta a fost blocat din nou la graniță după ce în iarnă câștigase în instanță dreptul să intre în România, potrivit Rise Project. Zagyva György Gyula a fost oprit să intre în România pe motiv că „există indicii temeinice că persoana în cauză constituie o amenințare reală și prezentă la ordinea publică, securitatea națională sau sănătatea publică”. Sancțiunea este pe o perioadă nedeterminată.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares