Ian 28, 2023, 05:48

EXCLUSIV Kelemen Hunor s-a întâlnit în secret cu Viktor Orban la Băile Tușnad, dar a evitat să dea ochii cu electoratul

horban

UDMR a fost în umbră la cel mai important eveniment maghiar din România, Universitatea de Vară „Tusványos”. Asta s-a putut vedea și din alegerea premierului ungar Viktor Orban de a veni în Harghita însoțit de Lazlo Tokes, acum eurodeputat Fidesz și principalul critic al UDMR, care nu s-a ferit în timpul evenimentului să atace principalul partid maghiar din România. Deși nu ar fi existat un ordin oficial de boicot al festivalului studențesc organizat de rivalii de la PPMT în colaborarea cu guvernul de la Budapesta, liderii marcanți UDMR au lipsit de la „Tusványos”, iar în presa nu au apărut declarații în legătură cu discuțiile sau atelierele la care au participat.

Mai mult, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a decis să meargă la Băile Tușnad, unde a avut o întâlnire neoficială cu Viktor Orban, dar, inexplicabil, să nu vină la Universitatea de Vară. Motivul: nu mai este agreat de comunitatea maghiară, dezvăluie pentru BN24 chiar organizatorul evenimentului.

„Kelemen Hunor se teme de comunitatea celor de la Universitatea de Vară. Spun asta pentru că a avut o întâlnire cu premierul maghiar Orban la Tușnad, dar nu a participat la Universitatea de Vară. Kelemen Hunor a fost fluierat de populația din Sfântu Gheorghe pe 15 martie(n.r. de Ziua maghiarilor de pretutindeni) și se teme de asemenea întâmplări, nu e foarte popular”, spune Toro Tibor, lider PPMT și cel care în 1990 punea bazele evenimentului alături de „bunul său prieten Németh Zsolt”,  în prezent Președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei.

„Un fel de Woodstock din Transilvania, o combinație între o universitate de vară și un mare festival, adună politicieni care reflectează asupra subiectelor tabu din regiune. Evenimentul a fost creat de mine și de bunul meu prieten Zsolt Nemeth, noi suntem președinții Senatului virtual al Universității. Anul acesta s-a pus accent pe problemele nerezolvate ale maghiarimii – autonomie, învățământ superior, dar și pe relațiile bilaterale dintre România și Ungaria sau criza din Ucraina”,  ne-a declarat organizatorul evenimentului, Toro Tibor.

Liderii UDMR confirmă că prezența lui Lazlo Tokes la discuții i-a deranjat, dar că nu a fost motiv pentru o interdicție oficială de a participa. Fiecare a mers după bunul plac.

„Nu a fost vorba de vreun refuz al UDMR de a participa. Eu am fost invitat, dar în perioada în care am fost invitat nu mă aflam în țară. Mai mulți colegi au fost invitați la anumite dezbateri. Am întrebat dacă să particip sau nu, am cerut un punct de vedere inclusiv al președintelui Kelemen Hunor, care cred că a și ajuns la Tușnad. Mi-a spus că dacă avem posibilitatea și suntem invitați la un anumit moment la care avem posibilitatea să participăm, nu e nicio problemă. Nu știu să fi existat vreo interdicție. Anii trecuți au mai fost probleme, dar acum este o relație mai apropiată față de Fidesz. Domnul Tokes e cu declarațiile, el nu se va schimba, așa e el. Împreună cu dânsul la astfel de dezbateri nu ar vrea să participe nimeni, dar nici nu știu dacă a fost invitat cineva. Eu aș fi mers dacă eram în țară”, a spus Marton Arpad pentru BN24

Întrebat ce părerea are despre declarațiile lui Viktor Orban cu privire la „multiculturalism ca proiect eșuat al Uniunii Europene”, Marton Arpad s-a rezumat să spună că UDMR susține în continuare multiculturalismul.

Partidele din Ungaria au criticat declaraţiile făcute de premierul Viktor Orban la Băile Tuşnad, acuzându-l că alimentează „xenofobia”, generează o falsă stare de alertă şi ignoră valorile europene, informează MTI. Premierul maghiar a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos”, că imigraţia ilegală reprezintă „o ameninţare la adresa Europei”, existând riscul „pierderii identităţii culturale europene. Masele de extracomunitari clandestini contribuie la amplificarea terorismului, şomajului şi infracţionalităţii”.

„Orban şi-a regăsit duşmanii de la Bruxelles – partidele de stânga şi africanii înfometaţi”, potrivit Partidului Liberal (MLP), care l-a acuzat pe Viktor Orban că alimentează xenofobia şi încearcă să creeze o situaţie de alertă.

„Viktor Orban a făcut nişte declaraţii confuze. A spus unele lucruri oribile şi cuvinte goale. Afirmaţiile conform cărora partidele de stânga nu ar agrea cetăţenii ungari sunt oribile. Orban a demonstrat încă o dată că este imposibil să cooperezi cu el. Nu este un intelectual european, nu reprezintă valorile europene, se îndreaptă spre est”, a subliniat Nora Hajdu, un lider al partidului Egyutt 2014 (n.r. Împreună 2014),  partid de centru-stânga.

Ministerul român al Afacerilor Externe a sancţionat într-un comunicat provocările premierului Ungariei care, la doar o zi după ce a declarat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad să îşi doreşte reluarea realţiile cu România, a postat pe Facebook fotografii în care promovează simboluri revizioniste.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares