Feb 4, 2023, 20:11

EXCLUSIV România nu vrea cotă obligatorie de imigranți. Oficialii se tem că numărul va fi mai mare decât cel anunțat

imigranti

Comisia Europeană va adopta miercuri mecanismul permanent prin care toate țările UE vor fi OBLIGATE să preia cote de imigranți, renunțându-se la principiul inițial al voluntariatului în interiorul Uniunii. Mecanismul permanent a fost cerut de Germania și Franța, și este susținut de Italia, Grecia și Malta, țările cele mai afectate de valul uriaș de imigranți din ultima perioadă.

La nivelul UE însă, intențiile Comisiei Europene și mai ales cifrele de imigranți alocate fiecărei țări sunt ținute în secret, un draft al mecanismului fiind scurs doar în publicația Daily Mail, fapt care a provocat, la nivel neoficial, iritarea oficialilor din majoritatea țărilor membre, care nu sunt de acord să fie puse în fața faptului împlinit fără o minimă dezbatere. În plus, tot la nivel informal, au apărut voci care cer o intervenție a ONU pentru rezolvarea crizei umanitare și chiar interveția Statelor Unite, care până acum s-au oferit doar să preia 8000 de sirieni dintre refugiații aflați în taberele de la granița Siriei.

La Luxemburg au loc în acest week-end două reuniuni pe tema migrației, una informală a miniștrilor de externe ai UE, și o conferință interparlamentară privind politica externă și de securitate comună, unde va fi prezentată și poziția României față de criza imigranților.

Așa cum a mai scris BreakingNews24, autoritățile române nu sunt încâtate de perspectiva primirii unor cote de imigranți, argumentele fiind multiple, de la faptul că România nu are posibilitățile financiare și economice pentru a-i caza, hrăni și integra în societate, pînă la teama apariției unor mișcări de reacție xenofobă a populației.

Însă, din luna iunie, când Ministerul Afacerilor Externe a emis un punct de vedere reticent față de impunerea cotelor, datele problemei s-au modificat. Valul de imigranți este mult mai mare decât se estima inițial, și, potrivit draftului prezentat de Daily Mail, România ar urma să primească nu 1700, nu 2300, ci peste 7000 de imigranți. Or, în condițiile în care Comisia Europeană nu comunică în mod transparent datele problemei, există temeri la nivelul oficialilor români că numărul de imigranți va fi mult mai mare decât cel dat publicității.

Contactată de BreakingNews24, Ana Birchall, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, care va prezenta duminică la Luxemburg poziția adoptată în Camera Deputaților la finalul lunii iunie, a declarat că ea va critica principiul obligativității impus de Comisia Europeană. Birchall susține că România trebuie să insiste pentru principiul voluntariatului și pentru o diferențiere a imigranților, între cei motivați economic și refugiații de război, și pentru ca aceștia să fie distribuiți în funcție de capacitatea deja dovedită a fiecărei țări de a-i integra social și în funcție de dorința lor, deoarece aceștia nu vor să fie obligați să trăiască într-o țară săracă precum România.

“Problema imigranţilor care bat la porţile Europei reclamă soluţii viabile din partea UE. Cred că avem nevoie de o abordare coezivă şi solidară, dar este necesară şi o delimitare clară între cei care cer azil pentru a fugi din calea conflictelor şi a teroriştilor şi cei care emigrează pe criterii economice. De asemenea, trebuie respectat principiul solidarităţii, însă în egală măsură trebuie să se ţină cont de situaţia specifică a fiecărui stat membru, inclusiv din punctul de vedere al experienţei de integrare a imigranţilor”, a explicat Ana Birchall.

De altfel, acest punct de vedere a fost deja adoptat la finalul lunii iunie de către Camera Deputaților, și transmis Ministerelor de Externe și de Interne.

afaceri europene 1

afaceri europene 2

afaceri europene 3

afaceri europene 4

afaceri europene 5

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares