Mar 23, 2023, 02:39

EXCLUSIV Terminalul refugiaţilor. Un sirian trăieşte de cinci luni, în cort, pe aeroportul din Moscova

refugiat pe aeroportul din Moscova

Cel mai ușor este să-ți dai cu părerea despre refugiații din Orientul Mijlociu de acasă, de la căldurică. Eventual, sorbind dintr-o bere, în timp ce distribui pe Facebook un editorial ”deștept” despre cum se umple Europa de musulmani și cum, de fapt, războiul e doar un pretext pentru o invazie islamistă controlată. Când însă cobori din fotoliu, în lumea reală, viața nu mai pare așa simplă. Ce ai putea, de pildă, să-i spui unui sirian care de cinci luni e prizonier în zona de tranzit a aeroportului din Moscova? ”Du-te, băi musulmane, acasă la tine, nu mai încurca lumea pe aici!” Tot ar fi bine dacă i-ai zice vreo două vorbe, ar avea și el parte de o reacție umană. S-ar bucura, ar fi din nou în rândul oamenilor. Acum nu e decât o curiozitate, un exponat exotic al Aeroportului Sheremetyevo din Moscova.

refugiat sirian pe aeroportul din Moscova

Nu prea ai timp să-l remarci pe refugiatul care și-a instalat cortul în Terminalul E, în dreptul porții de îmbarcare 36. Este undeva către capătul aeroportului, într-o cămăruță cu pereții din sticlă, cred că într-un fost loc de fumat, între timp desființat. Îți atrag atenția însă cele două coli de hârtie pe care sunt scrise în limba engleză următoarele mesaje: ”Kindly, please help me. I am syrian, where there is the worst war of all” (Cu respect, vă rog să mă ajutați. Sunt sirian și vin de acolo de unde este cel mai rău război dintre toate) și ”PLZ send 1 mail to all…(urmează o listă cu 9 adrese de mail). These organizations that are supposed to sponsor human rights on the planet.” (Aceste organizații care ar trebui să susțină drepturile omului de pe planetă).

Întâiul Judokan al Rusiei
Întâiul Judokan al Rusiei

Oamenii trec în viteză prin zonă, mai ales dacă sunt în tranzit prin aeroportul din Moscova, cum eram și eu ieri, schimbam doar avionul și mă grăbeam să prind cursa Tarom de București. În apropiere mai sunt un magazin duty-free, o casă de schimb valutar și un chioșc de unde poți să-ți cumperi tricouri cu poza lui Putin și cărți despre viața și opera Întâiului Judokan al Rusiei….citește continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares