Apr 2, 2023, 09:11

Exista lege pentru închiderea clubului Colectiv. Nu a putut fi aplicată pentru că Guvernul nu a emis norme metodologice

club colectiv

Preşedintele Comisiei de apărare, Marius Obreja, a declarat, marţi, că, membrii comisiei au adoptat, în prima parte a anului, o ordonanţă de urgenţă care oferă posibilitatea creşterii substanţiale a amenzilor,dar şi închiderea construcţiilor care nu respectă cerinţa de securitate la incendii. Surse politice susţin că legea NU S-A APLICAT NICIODATĂ din cauză că Guvernul nu a elaborat normele metodologice. Acest lucru s-a întâplat de-abia marţi, când Guvernul a modificat legislaţia, în urma tragediei din Colectiv

Întrebat dacă, în atenţia Comisiei de apărare, a ajuns un act normativ care ar fi putut permite majorarea sancţiunilor în cazul nerespectării cerinţelor ISU, Marius Obreja a declarat că un astfel de proiect de lege a fost dezbătut şi aprobat de membrii Comisiei, precizând că este vorba despre Legea nr. 170 din 29.06.2015.

„Nu numai că ar fi putut. Vă informez că actul este în vigoare, este vorba despre Legea 170 din 29.06.2015, care aprobă o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, la care noi am introdus, în momentul dezbaterii în comisie (un amendament – n.r.) şi aşa a fost legea finalizată cu această prevedere, cu posibilitatea amenzii de la 30.000 de RON la 100.000 de RON şi oprirea funcţionării şi utilizării construcţiilor sau amenajărilor ca sancţiune contravenţională complementară pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendii în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante(…), un articol foarte lung, dar care împachetează, din câte vă pot spune acum, ansamblul de la clubul Colectiv”, a răspuns preşedintele Comisiei de siguranţă şi apărare naţională, Marius Obreja, citat de Mediafax.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţ? a Guvernului nr.89/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgentă şi al apărării împotriva incendiilor a primit, în luna martie 2015, un aviz favorabil cu amendamente admise, din partea Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În forma promulgată, textul legii prevede că „la articolul 44, după punctul V se introduce un nou punct, punctul VI, cu următorul cuprins:? amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

Marius Obreja a mai precizat că amendamentul amintit a fost introdus la propunerea unuia dintre membrii Comisiei de apărare şi siguranţă naţională:

Întrebat de ce nu se aplică această prevedere, Obreja a afirmat că el face parte din Legislativ, nu din rândul autorităţilor care trebuie să vegheze la respectarea legislaţiei, insistând că legea exista.

„Să ştiţi, cu toată seriozitatea, eu fac parte din Legislativul României, acum să vedem în zona celor care administrează (…), avem legislaţia”, a spus Marius Obreja.

Întrebat cine ar fi trebuit să aplice aceste sancţiuni, Marius Obreja a declarat că astfel de competenţe revin Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, întrebat cum comentează faptul că ISU a declarat că locaţia Colectiv nu se afla pe radar, Marius Obreja a afirmat că România „păcătuieşte prin supranormare”, însă a apreciat că textul de lege la care a făcut trimitere este „total acoperitor”.

„Eu trăiesc în România şi ştiu că păcătuim de o supranormare şi suntem obişnuiţi că la fiecare lege să avem nevoie de Hotărâri de Guvern sau de acte de aplicare a legii, dar, în cazul de faţă, după opinia mea, acest text de lege pe care l-am introdus, atunci, este total acoperitor, nu are nevoie de nicio normă de aplicare”, a sublinuat Marius Obreja.

Marius Obreja a refuzat să spună care este „greşeala” care a făcut ca zeci de tineri să îşi piardă viaţa în incendiul din clubul Colectiv din Capitală. „Chiar nu vreau să lansez opinii, acum, sau să merg în găsirea rezolvării eu. Sunt într-o poziţie în care chiar vreau să rămân temperat. Fiecare ştie ce are de făcut”, a apreciat Obreja.

Întrebat dacă cei care ar fi trebuit să aplice Legea nr. 170 din 29.06.2015 vor fi chemaţi să dea explicaţii în cadrul Comisiei de apărare şi siguranţă naţională, Marius Obreja a afirmat că este necesară o perioadă în care „necazul să fie resorbit”.

„Absolut sigur, încă o săptămână, două, sau nu ştiu cât trebuie să ne resorbim necazul”, a spus Obreja.

Preşedintele Comisiei de apărare şi siguranţă naţională a afirmat că a decis, împreună cu membrii comisie, să fie „extraordinar de temperaţi (…) în ceea ce declară sau legiferează”.

„Nu ştiu când o să pot să scap de emoţia pe care mi-a provocat-o tragedia aceasta naţională prin care trecem şi prin faptul că şi fiica mea putea să fie acolo printre tineri şi, în sensul acesta, şi personal şi împreună cu colegii am convenit să fim extraordinar de temperaţi şi în ce facem aici la comisie şi în ceea ce declarăm sau legiferăm”, a mai spus Marius Obreja.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares