Mai 31, 2023, 00:35

Syriza, primul loc la exit-poll, dar nu are majoritate. Noua Democraţie, la distanţă mică

tsipras

Partidul fostului Premier Alexis Tsipras ar fi obţinut între 30 şi 34% din voturi. La o distanţă de doar 1-2 procente se află Noua Democraţie, principala formaţiune de opoziţie. Pentru a avea majoritate în Parlament, Syriza ar fi trebuit să obţină 38% din voturi.

Pe poziţia a treia s-ar afla partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii, care ar obţine între 6,5% şi 8% din voturi şi cu care niciun alt partid nu vrea să se alieze în parlament.

Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august şi a forţat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Banca Centrală Europeană a redus joi plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti, după ce restricţiile asupra mișcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares