Iun 8, 2023, 00:32

Extrema dreaptă franceză sau victoria nepotismului. Familia Le Pen își vede visul cu ochii FOTO

Jean-Marie-Le-Pen_Marion-Marechal_et_Marine-Le-Pen

Nu e niciun secret că noul lider al Frontului Național francez, Marine Le Pen, este fiica celui mai titrat extremist francez ai ultimelor decenii, Jean-Marie Le Pen. Moștenitoarea unui imperiu ideologic construit pe naționalism extrem și xenofobie. Frontul Național a urât pe rând magrebienii, apoi musulmanii, iar acum pur și simplu imigranții. „Să le dăm de mâncare și să îi trimitem acasă”, este politica lui Marine Le Pen în ceea ce privește refugiații.

Partidul s-a construit în teritoriu cu ajutorul apropiaților și rudelor, care au înțeles imediat cât capital electoral aduce reinventata formă de populism european-extremismul. Marion Maréchal-Le Pen este noua fată de aur a Frontului Național și cea în care stau toate speranțele continuității.

Nepoata lui Marine le Pen a câștigat primele sale alegeri la 22 de ani atunci când l-a îngenunchiat într-o dezbatere televizată pe fostul premier, Alain Juppe. Era în anul al doilea la Universitatea Sorbonne și după isprava sa i s-a spus că este cel mai abil politician de la Napoleon încoace. Primarul din Bordeaux, de 72 de ani, a tratat ușor înfruntarea cu tânăra contracandidată. Marion, cu multă educație, a luat punct cu punct programul electoral al lui Juppe și l-a distrus în direct la televizor, în fața lui. „L-a făcut să pară bătrân, fără să pară și înțelept”, spuneau jurnaliștii.

A fost doar începutul. A devenit cel mai tânăr parlamentar francez din istorie, iar acum are de gând să zdrobească la cei 25 de ani ai săi toată clasa politică de la Paris. Iar rezultatele din primul tur nu arată nimic altceva. Și-a îngenunchiat adversarii cu un procentaj de 40% în regiunea Coastei de Azur și are cele mai mari șanse să câștige alegerile în una dintre cele mai importante zone din Franța la scrutinul desfășurat pe 13 decembrie, la o lună de la atentatele de la Paris. Regiunea este și a doua cea mai numeroasă, după cea a Parisului.

În fapt, victoria sa este considerată mult mai importantă pentru Frontul Național decât cea a mătușei sale, Marine, care a reușit să convingă un electorat mai facil, în Nord, o regiune afectată de șomaj, investiții puține și imigrație.

A fost „Ziua lui Marion”, așa cum o numesc jurnaliștii, un politician cu un nou stil, un nou look și o eficiență de temut pe care le-a arătat atât pe teren, cât și în campaniile televizate.

În dezbateri a dovedit că se poate câștiga prin erudiție și nu neapărat prin retorică, așa cum reușește mătușa ei. Specialiștii spun că, deși se încadrează în tiparul Le Pen, are destulă viclenie să nu cadă totuși în discursul radical al lui Marine și bunicului Jean-Marie când vine vorba de imigrație, islam, identitate națională.

Marion pare a fi tot ceea ce Franța dorește de la un politician. Este căsătorită și are un copil, este pregătită și lasă de multe ori aparența echilibrului. „Catolicii nu or să mă placă niciodată. Din cauza divorțurilor”, declara mătușa Marine unor prieteni. Aceasta trăiește în continuare necăsătorită alături de partenerul ei și cei trei copii pe care îi are cu cel de-al doilea soț. Mai mult, liderul Frontului Național a fost criticat nu o dată de radicalii partidului pentru viața sa liberă, petrecută și acum „prin cluburi cu gay și evrei”. Asta în timp ce Marion își petrece sărbătorile naționale făcând turul bisericilor alături de familie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares