Ian 31, 2023, 08:32

Extrema dreaptă, scor istoric la alegerile din Franța după atacul terorist

Accident-de-piscine-et-fracture-pour-Marine-Le-Pen

La trei săptămâni de la atentatul din 13 noiembrie, extrema dreaptă franceză condusă de Marine Le Pen a câștigat alegerile în cel puțin 6 din cele 13 regiuni, potrivit cifrelor parțiale înregistrate în primul tur de scrutin. Frontul Național a oscilat, în medie, între 27% și 30%.  Competențele celor 13 regiuni se întind de la administrarea liceelor la ajutorul pentru întreprinderi trecând prin transportul public.

Pe plan național, „se pare că suntem de departe primul partid din Franța, cu mai multe procente în fața alianței Republicani-centriști”, vicepreședintele partidului antiimigrație, Florian Philippot. Marine Le Pen a obținut în regiunea sa între 40,3% și 43% din voturi, în fața opoziției de dreapta (24 până la 25%) și a socialiștilor (între 18 și 18,4%), potrivit estimărilor.

Creditat cu o victorie detașată înainte de atentatele de la Paris, partidul Republicanii al fostului președinte Nicolas Sarkozy a văzut intențiile de vot îndreptându-se în ultimele săptămâni spre Frontul Național și a avertizat în acest sens. Potrivit primelor cifre, fostul UMP a convins 27% dintre votanți, situându-se pe locul al doilea, după formațiunea lui Le Pen.

Partidul Socialist al președintelui Francois Hollande, aflat la putere, a condus până în prezent aproape toate regiunile. Aflat din 2010 în frunte în toate regiunile cu excepţia uneia, ar putea să nu mai păstreze decât trei sau patru. Partidul prezidenţial joacă pe cartea unităţii naţionale prin Francois Hollande, dar poate fi afectat de eşecul executivului în a controla un şomaj ajuns la nivel record de 3,59 milioane de persoane.

În total, 44,6 milioane de alegători au fost chemați la urne. Al doilea tur este prevăzut să aibă loc la 13 decembrie. Rata participării la vot a fost duminică de aproximativ 50%, un serios progres în comparație cu scrutinul regional din 2010, marcat de un puternic absenteism.

Au fost exit polluri care o creditau pe Le Pen chiar și cu 40% în cel puțin două regiuni, cu mult în fața rivalilor principali. Potrivit primelor cifre, pentru prima dată în istorie Frontul Național ar putea controla total o regiune, spun jurnaliștii de la France 24, care se așteaptă la surprize majore la turul 2 de scrutin de pe 13 decembrie.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares