Mar 25, 2023, 22:09

Extremism pe bani europeni. Europarlamentari apropiați Jobbik au venit în România să le ia apărarea celor doi maghiari acuzați de terorism

jobbik

Timp ce aproape o săptămână europarlamentarul ungar Morvai Krisztina, alături de preşedintele executiv al Serviciului de Apărare a Drepturilor Naţionale din Ungaria, Gaudi Nagy Tamas, au venit în România pentru a ține dezbateri, la Tîrgu Mureș și Târgu Secuiesc, în care au acuzat instituțiile statului român de abuz. Nu s-au mulțumit să își apere doar vicepreședintele Jobbik, Szavay Istvan, indezirabilul oprit la graniță în baza unei interdicții, dar au făcut lobby și pentru cei doi maghiari cercetați pentru terorism, după ce ar fi plănuit un atentat de Ziua Națională, în Târgu Secuiesc. Reamintim că este vorba de liderul HVIM, cea mai activă grupare extremiste din țara noastră și unul dintre membri săi.

Cei doi europarlamentari s-au lăudat în presa maghiară că au acționat împotriva drepturilor naţionale cu mijloace juridice specifice, catalogând acţiunea penală împotriva lui Beke Istvan şi Szocz Zoltan ca fiind “inacceptabilă şi arbitrară”. Europarlamentarii Morvai Krisztina și Gaudi Nagy Tamas  spun că au dezbătat și interdicțai aplicată de statul român unor „personalităţi publice din Ungaria”.

În fapt dezbaterile au avut menirea de a-i transforma pe Beke Istvan şi pe Szocs Zoltan, aflați în cercetare pentru intenția săvârșirii de acte teroriste pe teritoriul României, în eroi naționali maghiari și de a le transmite participanților la întâlniri că aceștia reprezintă modele de urmat.

Morvai Krisztina este membru independent în Parlamentul European, dar în 2009, la alegerile europarlamentare ce au avut loc în Ungaria, aceasta a fost aleasă de pe listele partidului naţionalist de extremă-dreapta, Jobbik. La nivelul Parlamentului European nu s-a făcut remarcată cu nicio inițiativă serioasă, însă după cum reiese din ultimele sale demersuri face lobby în favoarea unor persoane suspecte de acte de terorism.

Aceasta a cerut Parlamentului European în decembrie 2015 să analizeze cazul Beke Istvan şi a predat un dosar întocmit în acest sens Comisarului European pentru Ajutor Umanitar şi Situaţii de Criză

„Drepturile omului sunt uneori încălcate într-un mod dur în forme pe care de regulă le întâlnim în afara Uniunii Europene. Dacă aceste manifestări apar într-o ţară membră, atunci se impun măsuri urgente şi anihilarea acestor tendinţe încă din faşă. Unele state membre ale Uniunii Europene cu intenţii politice josnice profită  de teama populaţiei cu privire la ameninţările teroriste şi îşi închid opozanţii politici sau persoanele care le deranjează în mod abuziv. Este cazul unui cetăţean român de origine secuiască, Beke Istvan, unul dintre liderii unei comunităţi locale a maghiarilor din România. Acesta a fost aruncat după gratii fără proces şi fiindu-i încălcat dreptul la apărare, deoarece în casa sa au fost descoperite petarde şi artificii”, a declarat atunci Morvai.

În perioada 2010 – 2014 Gaudi Nagy Tamas a fost deputat in Parlamentul Ungariei din partea formațiunii extremiste Jobbik, iar la finalul mandatului s-a făcut remarcat după ce a aruncat drapelul Uniunii Europene pe fereastra sălii de ședințe.

Potrivit unor reprezentanţi ai grupărilor maghiare din judeţul Mureş, costurile organizării evenimentului ce au avut loc la Târgu-Mureş şi la Târgu-Secuiesc au fost suportate din fondurile Parlamentului European.

0 Comentarii

Shares