Mar 25, 2023, 00:11

Extremismul şi ura la putere în SUA. Donald Trump conduce detașat sondajele între republicani

trump bun

Nimeni nu l-a luat în serios pe excentricul miliardar american Donald Trump când şi-a anunţat candidatura pentru Casa Albă. Republicanii au fost convinşi că miliardarul îşi va săpa singur groapa, ca în fiecare an, cu discursul xenofob şi rasist. Iar Trump se va întoarce la afacerile lui. Şi nu a dezamăgit. Le-a transmis mexicanilor, una dintre cele mai importante populaţii de emigranți din SUA, să se întoarcă în ţara de unde au plecat, Mexic, care trimite peste graniţă numai violatorii şi traficanţii de droguri.

Postul de televiziune NBC a renunţat imediat la relaţiile de afaceri cu Donald Trump, iar gigantul mexican Univision a considerat pe bună dreptate că declaraţiile lui Trump sunt insultătoare şi a anunţat că nu va mai difuza concursul de frumuseţe Miss USA, organizat de una dintre firmele miliardarului.

Numai că, la nici o lună de la anunţul oficial al candidaturii, Trump conduce în toate sondajele în rândul republicanilor, la mai mult de două lungimi de principalii adversari, mult mai cunoscuţii Jeb Bush sau Ted Cruz. Ceea ce s-a crezut la inițial că este modul oamenilor de a răspunde pozitiv când sunt chestionați în legătură cu o persoană de o asemenea notorietate, s-a transformat într-o certitudine.

Cel mai recent sondaj Bloomberg îl dă pe Donald Trump câştigător în faţa mult mai celebrilor săi adversari cu 21% faţă de următorul clasat Jeb Bush, care convinge numai 10% dintre potenţialii alegători. Astfel, dacă lucrurile vor rămâne așa, republicanii vor fi nevoiți să-l arunce pe Donald Trump în cursa pentru Casa Alba unde o va înfrunta din rândul democraților, cel mai probabil, pe Hillary Clinton. Și asta nu e tot:

„Donald Trump va continua să crească pentru că avem nevoie de cineva puternic. El are curajul să înfrunte politicienii de carieră”,  spus Janet Roberts, o alegătoare de 69 de ani din Ohio, chestionată și citată de Bloomberg.

Potrivit sondajului Bloomberg, Trump este preferat de toate subgrupurile de alegători. Cele mai mici șanse le are între evangheliști și persoane cu venituri peste 100.000 de dolari. Jeb Bush, din celebra familie Bush care a dat doi președinți ai Statelor Unite, îi ia fața printre moderați. Adică la 28% dintre respondenți.

Magnatul american a fost criticat vehement după ce a declarat că senatorul republican John McCain, care a fost prizonier în timpul războiului din Vietnam, nu este un „erou de război”. Deși analiștii l-au considerat momentul în care va fi scos din luptă, Trump a continuat să crească în sondaje, odată cu gafele sale. McCain şi-a fracturat mâinile şi picioarele când s-a catapultat din avionul său, doborât în 1967 în nordul Vietnamului. Apoi fost ţinut prizonier mai mult de cinci ani, timp în care a fost torturat în mod repetat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares