Iun 30, 2022, 07:40

Extremiști maghiari din România aduși în fața justiției după tentativa de atentat

Sin título

Solistul trupei maghiare de muzică rock „Karpatia”, celebră pentru repertoriul extremist și antiromânesc, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârșită prin orice mijloace, în public. În timp Csibi Barna va fi judecat pentru că a vândut tricouri cu însemne de natură să promoveze idei şi concepţii xenofobe.

Procurorii susțin că cetățeanul maghiar Petras Janos Laszlo, în calitate de solist al formației de muzică „Karpatia”, în mod sistematic, dar în special cu ocazia concertului susținut la Miercurea Ciuc în data de 6 iunie 2014, a promovat idei și concepții naționaliste, atât prin versurile cântecelor, dar și a scandărilor.  Prin inserarea ideilor naționaliste în versurile cântecelor, dar și prin dialogul solist-public, Petras Janos Laszlo a indus o stare de surescitare a ascultătorilor care creează în mentalul publicului (compus în majoritate de tineri maghiari) sentimente naționaliste, fiind astfel ușor speculate ideile revizionist-separatiste, spun procurorii.

„S-a constatat caracterul ultranaționalist și antiromânesc al cântecelor, prin chemări repetate la luptă ale maghiarilor (secuilor) pentru redobândirea teritoriilor pierdute după modelul Peninsulei Crimeea, dar și prin luptă armată, negarea actualei ordini internaționale prin contestarea vehementă a prevederilor Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, jignirea românilor (considerați „cotropitori” și „opincari”)”, se arată în referat potrivit Agerpres.

Manifestarea a fost structurată astfel încât să transmită mesajul existenței de-facto a Ungariei Mari, solistul menționând fiecare dintre „teritoriile rupte” în preambulul pieselor cu texte ale poeților reprezentativi zonelor respective (cu accentuarea ideii că sunt luate „în considerare vechile hărți” despre care se speră că „vor fi și cele noi”), iar pe parcurs participanții la concert au scandat, în mod repetat: „Să piară Trianon!”, „Ținutul Secuiesc nu este România!”, mai arată procurorii. Petras Janos Laszlo a făcut și o paralelă între situația din Ucraina și statutul peninsulei Crimeea, respectiv regiunea ținutului secuiesc din România.

Solistul Karpatia a fost prezent pe teritoriul României și cu ocazia Festivalului „Insula Secuiască” (28 — 30 iunie 2012, în localitatea Cătrușa, județul Covasna), unde s-a remarcat prin scandarea mesajelor iredentiste și antiromânești, respectiv prin incitarea la violență.

În a doua cauză s-a dispus trimiterea în judecată a lui Csibi Barna, cunoscut pentru spanzurarea simbolica a lui Avram Iancu de Ziua Nationala a României, pentru „confecţionarea, punerea în circulaţie sau deţinerea în vederea punerii în circulaţie de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe” prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Procurorii arată în rechizitoriu că în 7 iunie 2014, Csibi Barna, în calitate de administrator al SC H.S. SRL Miercurea Ciuc, a expus spre vânzare, în municipiul Miercurea Ciuc, mai multe tricouri conţinând însemne (simboluri) de natură a promova idei şi concepţii xenofobe, precum şi naţionalismul extremist.

CSIBI-BARNA-LA-STAND

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares