Iun 6, 2023, 06:39

Familia Iohannis pierde un tablou celebru

anemone

Guvernul a dispus scoaterea din patrimoniul public al statului şi din administrarea RAAPPS a celebrului tablou „Anemone” de Ştefan Luchian, un ulei pe pânză, care se afla până acum expus pe pereţii Vilei Lac 3, reşedinţa prezidenţială din Cartierul Primăverii.

Hotărârea de Guvern semnată de Gabriel Oprea arată că tabloul a fost câştigat în instanţă de foştii săi proprietari şi statul trebuie să îl restituie.

Vila Lac 3 este declarată prin lege reşedinţa Preşedinţelui în funcţie, dar pentru moment, familia Iohannis încă nu s-a mutat aici, Klaus şi Carmen Iohannis locuind în continuare la câteva sute de metri distanţă, în Vila Lac 2.

Vila Lac 3 are mai multe opere de artă aflate în patrimoniul cultural naţional.

Lucrările lui Ştefan Luchian sunt vândute foarte scump la licitaţiile de artă, un tablou semnat de el stabilind chiar un record de preţ în urmă cu doi ani. Piata romaneasca de arta a înregistrat în 2013 un record absolut, după ce pictura „Două fete”, semnată de Ştefan Luchian, a fost vândută la preţul de 300.000 de euro în cadrul licitaţiei organizate de Casa Goldart, lucrarea devenind cea mai scumpă pictură românească.

tablou luchian

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares