Noi 27, 2022, 17:11

Fără plagiate. Ministrul Educaţiei schimbă regulile pentru doctorate

adrian curaj

Am decis să revoc Consiliul Național de Etică. Am în vedere crearea, în cel mai scurt timp, a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul în România. În acest sens, mă voi întâlni, la sfârșitul acestei săptămâni, cu Consiliul Național al Rectorilor și, ulterior, cu Prezidiul Academiei Române„, a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

„Este foarte important să creăm cadrul pentru ca deciziile ce se vor lua să fie credibile, în baza unui mecanism clar și respectat. Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educație din România”

Consiliul Naţional de Etică, instituţie care analiza tezele de doctorat ale demnitarilor sub aspectul acuzaţiilor de plagiat şi care funcţiona în subordinea Ministerului Educaţiei, va fi revocat joi.

Adrian Curaj a menţionat că teza de doctorat a ministrului Internelor Petre Tobă nu va mai fi analizată de CNE deoarece consiliul îşi va înceta activitatea, dar lucrarea va fi expertizată de mecanismul care va fi creat în urma unui cadru funcţional care va trata unitar tezele de doctorat.

Referitor la tezele deja verificate de CNE, ministrul Educaţiei a explicat că noul cadru normativ care va fi elaborat în urma discuţiilor cu forurile amintite va stabili toate aceste aspecte.

El a mai spus că va fi luată în calcul, la elaborarea unui nou cadru normativ, şi rezolvarea situaţiei în care o persoană doreşte să renunţe la titlul de doctor. Precizarea a fost făcută în condiţiile în care Curaj a fost întrebat de jurnalişti în legătură cu cazul fostului premier Victor Ponta. Acesta a susţinut, imediat după pierderea alegerilor prezidenţiale, că vrea să renunţe la titlu. Ulterior, el nu a făcut acest lucru, pe motiv că legislaţia nu-i permite să renunţe benevol la titlul de doctor

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares