Ian 30, 2023, 22:22

FBI: ISIS, o ameninţare mai mare decât al-Qaida

ISIS_vs._al_Qaeda__The_Jihadist_Divide

Eforturile grupării Stat Islamic de a inspira sufletele tulburate la violenţă au devenit o ameninţare teroristă mai mare decât un atac extern al reţelei al-Qaida, a declarat directorul FBI , James Comey, pentru Radio Free Europe.

„Cei la care gruparea Stat Islamic încearcă să ajungă sunt oameni pe care al-Qaida nu i-ar folosi niciodată, întrucât sunt deseori instabili, precum consumatorii de droguri”, a spus Comey, care a adăugat că SI are 21.000 de abonaţi pe Twitter, din întreaga lume.

Conform lui James Comey, FBI a arestat recent un număr semnificativ de persoane care au fost radicalizate, prevenind astfel atacuri, însă sute de suspecţi rămân în libertate.

Cu doar un an în urmă, FBI subestima ameninţarea venită din partea ISIS, fiind mai îngrijorată cu privire la un atentat de amploare al Grupului Khorasan sau al filialei al-Qaida în Yemen, împotriva unui avion cu pasageri. În schimb, Comey spune acum că ameninţarea venită din partea al-Qaida şi în mod special cea din partea Grupului Khorasan, o organizaţie afiliată din Siria, a fost „în mod semnificativ diminuată” de raidurile aeriene americane, în urma cărora a fost ucis, luna aceasta, liderul jihadist Muhsin al Fadhli.

Muhsin al Fadhli a luptat alături de al-Qaida şi talibani în Afganistan, şi a fost printre „puţinii lideri al-Qaida de încredere ce au fost anunţaţi dinainte despre atentatele de la 11 septembrie 2001”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, într-un comunicat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares