Ian 27, 2023, 22:08

Femeilor din Arabia Saudită le-a fost permis în premieră să candideze, dar și să voteze

NBC

Bărbații și femeile au votat separat în Arabia Saudită, ultima țară din lume care le-a interzis până acum femeilor să voteze și să candideze în alegeri. Peste 130.000 dintre ele s-au înregistrat să voteze în alegerile municipale în care participă și 980 de femei, potrivit The Guardian. În schimb, cei 1,4 milioane de bărbați au avut de ales între 5000 de candidați.

Alegerile municipale, care nu au praguri electorale pentru candidate, sunt privite ca un pas mic, dar important pentru drepturile femeilor și egalitate, în una dintre cele mai conservatoare țări din lume. Totuși femeile nu au șanse mari să câștige alegerile din cauza numărului extrem de mic de candidate, care sunt și fără experiență în politică. Multe dintre ele, educate și cu șanse reale la alegeri, au spus că nu și-au permis investițiile mari pe care le presupune o campanie.

„Nu consider că a câștiga este cel mai important. Este vorba despre dreptul de a fi un cetățean. Consider ziua de astăzi un punct de cotitură. O privim ca pe o oportunitate de a încerca să cerem mai mult în viitor”, a spus o coordonatoare a alegerilor din Inițiativa Baladi, o asociație care a luptat pentru drepturile femeilor și le-a îndemnat să vină în număr mare la vot.

Caracterul mixt al reuniunilor publice este interzis în Arabia Saudite, astfel că femeile-candidat au putut să se întâlnească doar cu alegătoarele lor. Femeile au acuzat că înregistrarea pe listele electorale a fost complicată și marcată de obstacole birocratice și de lipsa de informații. Mai mult,  candidatele care s-au înscris în cursă au fost nevoite să-şi susţină proiectele în spatele unui paravan în timpul campaniei sau au fost reprezentate de un bărbat.

Votul este unul simbolic şi pentru că este abia al treilea scrutin în istoria statului saudit, după cele din 2005 și 2011 la care au participat doar bărbați.

0 Comentarii

Shares