Feb 7, 2023, 18:01

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, se luptă de 3 ani cu un român care ar fi încercat să îl șantajeze

Credit foto: Daily Mail

O serie de documente depuse în instanță de avocații fondatorului Facebook fac lumină în cel mai mediatizat proces al lui Zuckerberg, de la cel în care a fost nevoit să-și despăgubească foștii parteneri alături de care a fondat site-ul de socializare. Apărătorii lui Mark Zuckerberg susțin că atât clientul lor, cât și soția acestuia, se plâng că nu mai au liniște de când dezvoltatorul imobiliar român încearcă prin orice mijloace să intre în cercul lor de influență.

Scandalul ar fi început în noiembrie 2012, când Mircea Voskerician a cumpărat o proprietate în spatele casei lui Zuckerberg din Paolo Alto, California. Românul i-a trimis fondatorului Facebook mai multe scrisori în care îi promitea că va dărâma casa de pe terenul respectiv și o va înlocui cu o alta de aproape 10.000 de metri pătrați. Iar noua vilă va avea vedere direct în casa lui Zuckerberg și chiar în dormitorul principal.

Mircea Voskerician i-a făcut apoi o neobișnuită ofertă de “bun vecin”. I-a propus lui Zuckerberg să îi vândă o parte din proprietate, care să îi ofere mai multă intimitate. Zuckerberg a acceptat oferta pentru aproape 7 milioane de de dolari. Românul însă s-a plâns că fondatorul Facebook a primit proprietatea la reducere în schimbul promisiunii că acesta îl va introduce în cercurile sale de influență, lucru care l-ar fi ajutat să își dezvolte afacerea.

“Cum facem să dispară toate astea? Mark Zuckerberg nu se va întâlni cu el niciodată”, scria un consilier juridic al lui Zuckerberg într-un mesaj către agentul său imobiliar, potrivit documentelor depuse în instanță, obținute de Bloomberg.

Avocații fondatorului Facebook îl acuză acum pe român de șantaj.

“Dacă Mark plănuiește că locuiască acolo pe termen lung, are doar o șansă să își asigure intimitatea”, ar fi scris românul într-un email, potrivit apărătorilor miliardarului. Unul dintre consilierii lui Zuckerberg i-ar fi răspuns lui Mircea că “din cauza acestui tip de comportament îmi vine sa le dau oamenilor un pumn în gură”.

Soția lui Mark Zuckerberg, Priscilla Chan, s-a plâns și ea în instanță, se arată în documente, spunând: “Lucruri de genul acesta mă întristează și mă înfurie.”

Avocații românului spun însă că Voskerician nu a vrut să păcălească pe nimeni și că emailurile sale demonstrează doar că voia să dobândească acces în cercul miliardarului.

“Domnule Zuckerberg, în primul rând sunt fericit că am reușit să vă ajut să vă păstrați intimitatea prin achiziționarea proprietății Hamilton. În al doilea rând, aș fi vrut să vă cunosc și să vă strâng mâna după tranzacție și, de asemenea, să discutăm oferta pe care mi-ați făcut-o de a lucra cu dumneavoastră în viitor. Ați spus că ați construit Facebook prin legăturile pe care le aveți în Silicon Valley. Unul dintre motivele pentru care v-am acceptat oferta a fost, pe lângă că v-am asigurat intimitatea, că mă veți ajuta să îmi dezvolt proiectele”, ar fi spus românul.

Din alte emailuri reiese că asistenții de atunci ai fondatorului Facebook recunoșteau că Zuckerberg ar fi făcut o promisiune românului. Înţelegerea a fost însă doar una verbală, iar Mark Zuckerberg nu şi-ar fi onorat-o, ceea ce l-a determinat pe Mircea Voskerician să-l dea în judecată în mai 2014.

Avocaţii familiei Zuckerberg susţin că această înţelegere nu a avut loc şi că omul de afaceri a urmărit să-l înşele pe şeful Facebook.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares