Dec 1, 2021, 11:51

Fondul şcolii te bagă la închisoare până la 3 ani

gty_money_school_thg_111202_wmain-retro

Colectarea fondului şcolii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, iar pedespsele ajung la 3 ani de închisoare dacă banii sunt ceruţi chiar de membrii consiliului de administraţie al şcolii, potrivit unei iniţiative depuse de deputatul Cornel Comşa, la Camera Deputaţilor.

Astfel, „solicitarea de către membrii consiliului de administraţie a unităţilor de învăţământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum şi cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, potrivit proiectului de lege.

Asociaţiile elevilor ceruseră în ultimul an cu insistenţă scoaterea lui în afara legii şi cereau pedepse dure pentru cei care solicită sau oferă bani în acest scop. Argumentul lor: statul va da în continuare sume mici pentru educaţie atât timp cât elevii şi părinţii sunt dispuşi să cotizeze.

Directorii şcolilor dau dreptate elevilor numai pe jumătate şi spun că de multe ori nu au materialele necesare desfăşurării unor concursuri, spre exemplu. Instituţiile de învăţământ pot primi legal bani de la comitetele de părinţi doar sub formă de donaţii.

Comşa susţine, în expunerea de motive, că Legea educaţiei stabileşte foarte vag răspunderea juridică şi prevede puţine pedepse, astfel că amendarea Legii nr. 1/2011 vizează introducerea unor sancţiuni penale care să stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care derulează operaţiuni prin care învăţământul de stat nu mai este gratuit, potrivit Mediafax.

În prezent, prin intermediul asociaţiilor de părinţi se strâng sume de bani care sunt administrate direct de către directorul şcolii, eludându-se astfel şi dispoziţiile legii privind achiziţiile publice şi transparenţei decizionale.

0 Comentarii

Shares