Feb 4, 2023, 20:42

Fostul consilier prezidenţial al lui Băsescu: Trebuie să dezvoltăm o relaţie cu Armata Rusiei

putin

Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, a pledat, marți, în cadrul unei dezbateri despre implicațiile pe care le are schimbarea ordinii internaționale asupra României, că Bucureștiul ar trebui să vină cu politici noi atât în zona diplomației clasice, cât și a celei militare, precizând că „cea mai importantă relație militară bilaterală pe care România ar trebui să o dezvolte e cu Statul Major al Armatei Ruse”

În context, Fota a arătat că, din perspectiva României, lucrurile arată mai degrabă ca în anii de dinainte de 1938 — 1940 — când țara „s-a trezit” brusc într-o cu totul altă situație internațională — decât ca în anii de după 1989 — 1990, când, susține fostul consilier prezidențial, Bucureștiul a avut timp să se adapteze la schimbări.

Referindu-se la Brexit, Iulian Fota l-a descris drept „un eveniment catastrofic”. El a susținut necesitatea unui efort de organizare și imaginație din partea României, astfel încât țara să poată face față evoluțiilor de pe plan internațional.

„Cred că ne trebuie noi politici. În primul rând, zona diplomației tradiționale, a MAE, ne trebuie idei noi și inițiativă și în zona de diplomație militară. Poate că cea mai importantă relație militară bilaterală pe care România ar trebui să o dezvolte — o să râdeți — e cu Statul Major al Armatei Ruse. Ca să nu mă refer la relația cu Rusia în ansamblu. E o epocă în care trebuie să renunțăm la o serie întreagă de limitări în acțiunea noastră diplomatică și să începem să fim un pic mai inventivi pentru că asta e ceea ce alții deja fac și n-am inventa aici nimic”, a afirmat Fota, la Palatul Parlamentului, în cadrul dezbaterii organizate de Comisia pentru afaceri europene de la Camera Deputaților, informează Agerpres.

 

0 Comentarii

Shares