Oct 7, 2022, 21:14

Francezii s-au răzgândit. Burkini nu mai este interzis pe plajă

captura twitter

Consiliul de Stat din Franța, cea mai înaltă jurisdicție administrativă a țării, a suspendat vineri o decizie de interzicere a costumului de baie musulman, burkini, emisă de o municipalitate de pe litoralul mediteranean, avertizându-i pe primarii care au luat o decizie similară că orice interdicție privind ținutele de baie islamice trebuie să se bazeze pe existența unor riscuri adevărate pentru ordinea publică, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Consiliul de Stat le-a reamintit tuturor primarilor care au invocat principiul laicității că ei nu se pot baza pe alte considerații decât ordinea publică pentru a interzice accesul pe plaje.

Hotărârea Consiliului de Stat referitoare la o stațiune balneară de pe Coasta de Azur, care este valabilă pentru întreaga Franță, a fost salutată ca fiind ”o victorie a dreptului” și ”a înțelepciunii” de către reprezentanții cultului musulman.

Secretarul general al Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), Abdallah Zekri, a estimat că hotărârea este menită să detensioneze situația. Dezbaterea pe tema interzicerii burkini, ținută de baie purtată de către unele femei musulmane, a suscitat intense polemici atât în Franța, cât și în străinătate.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares