Mar 29, 2023, 19:05

Francezii se mobilizează în turul 2 și împiedică victoria extremei drepte. Le Pen nu câștigă nicio regiune

Le Figaro

Frontul Naţional al lui Marine Le Pen se clasează abia pe a treia poziţie în urma turului doi al alegerlor regionale de duminică, potrivit exit-pollurilor. Partidele fostului și actualului președinte au împărțit între ele cele 13 regiuni franceze, cu toate că, în primul tur, Le Pen repurtase viictorii importante în 6 dintre ele, pe fondul absenteismului și al atentatelor de la Paris.

„Îi salut pe alegătorii ce au răspuns apelului foarte clar al stângii de a face baraj în faţa extremei drepte care nu a obţinut în această seară nicio regiune”, a declarat premierul Manuel Valls, subliniind că scrutinul s-a desfăşurat într-un moment critic, la o lună după atentatele din Paris.

Potrivit şefului guvernului, uniunea de stânga a permis victoria în mai multe regiuni. Campania a fost scurtată din cauza atentatelor de la Paris şi a ameninţării teroriste încă existente în Franţa.

„Dar în această seară nu răsuflăm uşuraţi, niciun gest triumfal, niciun mesaj victorios. Pericolul extremei drepte nu a fost înlăturat. Nu uit rezultatele din primul tur”, a declarat Valls. Premierul a avertizat între cele două tururi de scrutin că o victorie a partidului lui Le Pen ar împinge țara într-un război civil până în 2017.

Mai mult, Sondajele sugerează că Partidul Republicanii, al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy(are între 5 și 9 regiuni) s-ar clasa înaintea Partidului Socialist, la putere(socialiștii lui Hollande au între 3 și 6 regiuni). În mod surprinzător, nici Marine, nici Marion Le Pen, liderul extremiștilor de dreapta și nepoata sa, nu au convins majoritatea în nicio regiune, cu toată că în primul tur au convins 40% dintre electori.

În regiunea în care a candidat președintele Frontului Național,  Nord-Pas-de-Calais, republicanul și fostul ministru al Sănătății sub Sarkozy, Xavier Bertrand, a convins aproape 60% din electorat. La fel a făcut și colega sa, Christian Estrosi, care a învins-o pe nepoata lui Marine, Marion le Pen, cu aproape 55%.

„Este o victorie pentru nord, este o victorie pentru bărbaţiii şi femeile din Nord-Pas-de-Calais-Picardie”, a spus Bertrand.

În ciuda înfrângerii, Le Pen a spus sfidătoare că nimic nu mai poate opri Frontul Național de acum înainte.

La trei săptămâni de la atentatul din 13 noiembrie, extrema dreaptă franceză condusă de Marine Le Pen a câștigat cu 28% alegerile în cel puțin 6 din cele 13 regiuni, potrivit cifrelor înregistrate în primul tur de scrutin.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares