Numărul imigranţilor care trec graniţele Uniunii Europene ar putea fi mult mai mic decât a anunţat Frontex. Agenţia Europeană pentru supravegherea Frontierelor monitorizează de fapt numărul total de încercări al celor care vor să treacă graniţele.
Agenţia poloneză cu sediul al Varşovia a recunoscut ieri, după ce a prezentat statisticile uluitoare ale celor are au trecut frontiera în ultimul an, 710.000 de oameni, că numără fiecare persoană de câte ori este detectată la o frontieră a Uniunii Europene. Adică cei care ajung în Grecia sunt număraţi din nou odată cu trecerea frontierei cu Ungaria.
„Frontex oferă statistici lunare ale oamenilor surprinşi la graniţele externe ale Uniunii Europene. Aceleaşi persoane ar putea încerca de mai multe ori să treacă în mod ilegal frontierele în mai multe locuri ale graniţei externe. Asta înseamnă că mai multe persoane au fost numărate când au ajuns în Grecia şi au fost din nou numărate când au intrat în Uniunea Europeană prin Ungaria sau Croaţia”, se arată într-un comunicat postat ieri pe site-ul agenţiei.
Altfel numărul celor intraţi în Europa ar putea fi jumătate decât cel anunţat până acum. Frontex a anunţat că 710.000 de imigranţi au trecut în ultimul an frontierele Uniunii Europene, dar face aceeaşi greşeală când compară cifra cu numărul total al celor care au ajuns anul trecut în Europa, fără să menţioneze dacă e vorba tot de numărul total al încercărilor sau de persoane care au trecut frontierele.
Fabrice Leggeri, directorul executiv al agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor, a declarat în aceea conferinţă că Europa „se confruntă cu un flux fără precedent, în condiţiile în care în 2014, au fost înregistraţi aproximativ 282.000 de imigranţi pe teritoriile statelor membre UE. În septembrie, aproximativ 170.000 de imigranţi au fost înregistraţi la frontierele externe ale UE, observându-se, totuşi o scădere de la 190.000 când fuseseră declaraţi în luna august”, a spus acesta.
În acelaşi timp, acesta a somat statele Uniunii Europene că are nevoie de mai mulţi agenţi pentru a supraveghea graniţele şi pentru asta sunt necesare alocări mai mari din partea fiecărui stat.
„Sper că vom primi contribuţii adecvate care vor arăta adevăratul spirit de solidaritate al Uniunii Europene”, a spus Fabrice Leggeri, potrivit EuObserver.
Frontex a primit la începutul anului 114 milioane de euro şi apoi o altă tranşă de 27 de milioane de euro în luna aprilie. Pentru anul viitor Agenţia are prevăzută o creştere de 50%, până la aproximativ 180 de milioane de euro.
Mai mult, Comisia Europeană ar avea de gând să extrindă mandatul Frontex, care să poată trimită acasă imigranţii ilegali. Va fi de fapt începutul unei poliţii europene de frontieră.
0 Comentarii