Mar 24, 2023, 23:51

Fugarul Marko Attila, trimis în judecată într-un nou dosar de retrocedări ilegale. 70 de milioane de euro prejudiciul

marko

Deputații Marko Attila și Cătălin Theodor Nicolescu şi omul de afaceri Horia Simu au fost trimiși în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, într-un nou dosar ANRP, în care prejudiciul este de aproximativ 70 de milioane de euro.

Horia Simu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu. Theodor Nicolescu, aflat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreședinte ANRP, iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiției, și Marko Atilla, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, potrivit comunicatului DNA remis de Agerpres.

Marko Attila este cercetat în lipsă pentru că s-a sustras arestării preventive încă de la precedentul dosar, al fostei şefe DIICOT, Alina Bica. Fostul deputat UDMR, Marko Attila, a dispărut din ţară în decembrie 2014, după ce plenul Parlamentului a aprobat începerea urmăririi penale. După aproape o săptămână, avocatul său a spus că Marko Attila se află la Budapesta, iar mai târziu a informat că fostul parlamentar se află sub protecţia premierului Viktor Orban. Acum are mandat internaţional şi este căutat prin Interpol. Nimeni nu reuşeşte însă să îl localizeze, deşi e foarte activ pe site-urile de socializare, dă declaraţii şi spune că munceşte pentru un ONG. Deputatul UDMR a mai fost condamnat la închisoare cu suspendare în trecut pentru retrocedarea ilegală a colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe.

DNA arată că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor conturi bancare ale inculpaților Ingrid Zaarour, Remus Iuoraș, Theodor Nicolescu, Horia Simu, bunuri imobile (clădiri și terenuri) aparținând acestora, dar și lui Constantin Zaharia, Ionela Nicolescu, Attila Marko, precum și asupra altor bunuri aparținând omului de afaceri constând în ceasuri de marcă în valoare totală de 62.290 euro, 205 opere de artă în valoare totală de 1.919.750 euro, 130 de obiecte de cult și pietre semiprețioase în valoare de 2.005.920 euro și 338.460 lire sterline.

De asemenea, s-a pus sechestru și pe autoturisme de lux . Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză pentru un prejudiciu total de aproximativ 70 milioane euro.

S-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor în dosare separate, în legătură cu soluționarea altor cereri de despăgubire.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares