Mar 30, 2023, 05:45

Gabriel Oprea, implicat în dosarul de ucidere din culpă a polițistului din coloana sa oficială

oprea politist

Gabriel Oprea nu a reușit să ascundă faptul că polițistul de 28 de ani care și-a rupt gâtul marți seara în timp ce se afla în misiune făcea parte din coloana sa oficială. Deși ministerul de Interne a refuzat să ofere răspunsuri la întrebările legate de această situație și în ciuda faptului că informațiile au fost difuzate aproape exclusiv în online, presa mainstream trecând sub tăcere numele lui Oprea, faptul că martorii accidentului, familia polițistului și colegii lui au vorbit despre misiunea în care se afla Bogdan Gigină a făcut ca Generalul să nu mai poată fi scos din problemă. 

Și problema nu este mică. Conform legii, Oprea nu avea dreptul să folosească coloana oficială, aceasta fiind prevăzută doar în condiții de maximă urgență. Or, Gabriel Oprea tocmai plecase de la restaurantul Excelsior de pe Știrbei Vodă, unde obișnuiește să ia masa. În plus, liderii de sindicat ai polițiștilor susțin că nu trebuia ca traficul să fie „măturat” de agenți pe motociclete, pentr că ploua și vizibilitatea era redusă. Pentru prezența în misiune a polițiștilor trebuie să existe un ordin scris, și dacă acesta a fost scris, a încălcat legea.

Nu ar fi prima dată când Gabriel Oprea folosește poliția în scopuri personale, așa cum a mai arătat Breaking News 24, când șeful UNPR a beneficiat de coloană oficială pentru a merge la ședințele de partid. Nici atunci, nici acum, nu l-a deranjat nimeni pe cel care a devenit liantul de care depind coalițiile de la guvernare. Doar că acum a murit un om. Legea spune că membrii Guvernului pot folosi Poliția Rutieră doar în situații deosebite. Ședința conducerii UNPR sau deranjul provocat de un trafic supraaglomerat din Capitală nu se pot încadra în această categorie.

Iată ce spune legislația în privința folosirii Poliției Rutiere de către demnitari:

(1) Poliția rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenței.
(2) Se insoțesc cu echipaje ale poliției rutiere demnitari români sau oficialități străine cu funcții similare acestora, după cum urmează:
a) președintele României;
b) președintele Senatului;
c) președintele Camerei Deputaților;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) In situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență, pot beneficia de însoțirea cu echipaje ale poliției rutiere și miniștrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflați în vizită oficial în România, precum și șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiază de însoțire și candidații la funcția de Președinte al României, pe timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităților unde au loc activitățile electorale.
(5) Beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere foștii președinti ai României, în condițiile legii.

Interesant este faptul că, după ce s-a anunțat deschiderea unui dosar la Parchetul General pentru ucidere din culpă in rem, și surse judiciare au declarat că există martori care susțin că polițistul care a murit se afla într-o coloană oficială, Parchetul s-a grăbit să spună că nu există documente care să confirme acest lucru.

Procurorii verifică o informaţie potrivit căreia poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră, care a murit marţi, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, ar fi făcut parte dintr-un dispozitiv care îl însoţea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Procurorul Adrian Ţîrlea de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, în legătură cu faptul că poliţistul Bogdan Gigină ar fi făcut parte din dispozitivul de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, că la Parchet nu există documente care să confirme acest lucru, dar că este o informaţie pe care procurorii o au încă în curs de verificare.

„Am auzit şi noi acest zvon, nu deţinem niciun document care să confirme, însă, lucrul acesta. Însă, este o informaţie care face obiectul unor verificări”, a spus Adrian Ţîrlea.

poza ruda politist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că marți seară, înaintea producerii incidentului, poliţistul Bogdan Gigină deschidea dispozitivul care îl însoţea pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Pe traseu, unul dintre şefii agentului de la Rutieră ar fi fost auzit prin staţie în timp ce îi îndemna pe membrii echipajului să se grăbească.

 

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că în acest caz procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă.

Procurorul de caz a făcut cercetarea la faţa locului, asistat de poliţişti criminalişti, a luat declaraţii mai multor muncitori care efectuau lucrări în zona unde era săpată groapa, dar şi unor martori prezenţi în zonă la momentul accidentului, au precizat sursele citate.

În cadrul anchetei s-a mai solicitat Poliţiei să spună dacă agentul de la Brigada Rutieră se afla în timpul serviciului şi ce misiune executa.

De asemenea, procurorul de caz a cerut firmei care efectua lucrările detalii cu privire la acestea, urmând să verifice dacă groapa era semnalizată corespunzător, dacă lucrarea avea toate avizele şi autorizaţiile necesare şi dacă au fost respectate toate prevederile din Codul muncii.

Sursele citate au precizat că anchetatorii urmează să reaudieze persoanele care marţi au dat scurte declaraţii.

Anchetatorii aşteaptă şi rezultatul autopsiei făcute miercuri la Institutul Naţional de Medicină Legală.

După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam”, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că în anchetă vor fi verificate şi imaginile surprinse de camerele de luat vederi din zona accidentului. O cameră a Primăriei a fost identificată, urmând ca anchetatorii să stabilească şi dacă operatorii economici din zonă au camere de luat vederi care au surprins momentul accidentului.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares