În ultima săptămână a anului, în faţa Casei Presei, pe fostul soclu al statuii lui Lenin, au fost instalate 3 aripi de oţel, prezentate drept Monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste. Autorul său, sculptorul Mihai Buculei, a spus că monumentul „Aripi” va fi inaugurat în primăvară, în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici şi organizat de Emil Constantinescu, cel care a susţinut încă de pe vremea când era preşedinte al României realizarea acestei lucrări.
Cât a costat realizarea şi instalarea celor 3 obiecte de oţel? Nu mai puţin de 4 milioane de euro. 3 milioane de euro au costat aripile, iar transportul şi instalarea, 1 milion de euro!

Proiectul monumentului „Aripi” a fost demarat efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, după cum a explicat, pentru MEDIAFAX, în luna iulie, Traian Radu Negrei, la acel moment director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti.
În ceea ce priveşte partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a mai spus atunci că „bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA”, precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport şi montare în Piaţa Presei Libere, bugetul a fost de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus, după cum a mai spus la momentul respectiv Traian Radu Negrei.
„A durat atât de mult nu numai datorită unor greutăţi obiective şi sigur şi costului pe care o astfel de lucrare magistrală îl implică, dar şi datorită unor probleme foarte dificile de ordin tehnic, de la găsirea unui material rezistent, a unui oţel special, care nu s-a putut găsi decât în Germania, până la probleme de rezistenţa materialelor, de sudură. Foarte multe institute de cercetări au fost implicate, arhitecţi, ingineri, pe toată această perioadă care astăzi s-a finalizat prin montarea celor trei aripi. S-au făcut calcule, s-au făcut diferite încercări, astfel încât este o listă lungă de personalităţi ale ştiinţei, artei şi culturii româneşti care s-au implicat. Şi, sigur, nu este vorba numai de persoane, este vorba şi de instituţii: Ministerul Culturii, reprezentat prin mai mulţi miniştri de-a lungul anilor, şi Primăria Generală a Capitalei, care a preluat apoi susţinerea financiară a acestui impresionant monument”, a spus Emil Constantinescu, citat de Mediafax.
Şi la Timişoara, în centrul oraşului, au apărut mai multe obiecte prezentate drept „artă urbană”, în cadrul proiectului ”Reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara” şi au costat, conform site-ului timisoarastiri.ro, aproape 200 000 de euro.
Pe ce s-au dus aceşti bani, se poate vedea în fotografiile alăturate:


0 Comentarii